KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Türkiye
  4. »
  5. Ağrı Dağının Adı Üzerine Kısa Bir Not

Ağrı Dağının Adı Üzerine Kısa Bir Not

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 3 dk okuma süresi
979 0

Bugün Ermenistan ve Türkiye arasında yerleşen dağ, eski zamanlardan Masis ve Türkler tarafından Ağrı dağı adlandırılmıştır.
Söz konusu dağ “Gilgameş” destanında “Matsu” olarak geçmiştir. Bu destanda, Uruk Kralı Lugalbanda’nın oğlu Gilgameş, ölümsüzlük otunu bulan Ziusudra’yı bulmak için Mezopotamya’nın en kuzeyinde bulunan “Matsu” dağına gider. Göründüğü gibi; Masis isminin Matsu sözünden türediği zaten ortadadır.
Ancak gel gelelim, Matsu ya da Mazu; Çin Taoist inancında deniz tanrıçası, balıkçıların ve denizcilerin koruyucusu olarak geçer. Aynı anda cennetin kraliçesi olarak da bilinir. Çince Ma-tsu ismi, ana-ata anlamına gelmektedir. Japonca’da da Matsu olarak tellafuz edilir. Bu tanrıça adına Çin, Tayvan ve Japonya gibi ülkelerde birçok tapınak mevcuttur.
Ağrı dağı ikili dağdır. Küçük Ağrı ve Büyük Ağrı. Ana ve Ata gibi algılanması mümkündür. Bu bağlamda görünen o ki, Matsu dağı sıradan bir dağ olmamış ve belirli tanrısal özellikler ona atfedilmiştir. Nitekim bu dağa Nuh Dağı denmesi bu dağın efsanevi bir dağ olduğunu gösteriyor.
Ağrı Dağı sözüne gelince; Türk mitolojisinde deniz tanrıçası “Ak Ana/Ağ Ana”dır. Ak sözü hem kadın, hem beyaz ve hem cennet anlamındadır. Artık bundan sonrasını çözersiniz. Er sözü erkek anlamını taşıdığına göre Ağ+İre/Er = ana-ata.
Hindistan menşeli olan Ermeniler bugün vatanları olarak saydıkları yerlere gelmeden önce bu topraklarda Urartu=Urartı=Urarzu halkı yaşıyordu. Ermeniler de güya Urartuları ataları olarak görüyorlarmış. Hal böyle olunca Ermeniler Urartuları kendilerinin tarihteki devletleri sayarak Urartu adını Ağrı dağına vererek tarihlerini eskilere götürmek ve Urartuları kendilerine bağlamak istemişler. Ağrı dağı / Matsu Dağı bu sebepten Ararat dağı olmuştur. Ancak gel gelelim ki; Urartuların aynı Sümerler ve Elamlılar gibi Turanlı yani eklemeli dilli oldukları bilimsel çevrelerce ispatlanmıştır. Bu sebepten Ermeniler kendilerini Urartulara bağlamaktan vazgeçmek zorunda kaldılar. Ancak Ararat sözü mesnetsiz bir biçimde kullanılmaya devam edildi. Bu bağlamda gerçek şu ki; Ağrı (Masis) dağının Ararat adlandırılmasının hiçbir bilimsel temel ve dayanağı yok ve sadece yanlış bir saptamadan “Alışılagelmiş Hata” olarak ortaya çıkmıştır…
Ümid Yazar

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir