KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. AB’nin göç restine Merkel’in soykırım resti!

AB’nin göç restine Merkel’in soykırım resti!

Hasan Oktay Hasan Oktay - - 8 dk okuma süresi
382 0

AB’nin göç restine Merkel’in soykırım resti!
ömür
Eyy millet; cistak cistak pardon Bundestag yani Almanya Parlamentosu’nda 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak niteleyen tasarının oylamayla kabul edilmesinden dolayı sakın ha sakın ayranın kabarmasın. Birilerinin dolduruşuyla meydanlarda, ucuz gösterilerle boşuna zamanınızı harcamayın. Hatta sözde protesto eylemlerinde Alman bayrakları yakıp, sözde Alman endüstrisinin ürünü diye çakma eşya falan yakmayın. Olan size olur. Bu bir kontrollü krizdir. Alman ve Türk yetkililerin soykırım tasarısının karara dönüşmesinden önce, bu konuda bilgilerin olduğu ve birlikte hareket ettikleri söylenebilir.

Öncelikle “Ermeni soykırımı” tasarısını Alman Meclisi’ne getiren ismin Türkiye kökenli olan Yeşiller Partisi’nin Eş Başkanı Cem Özdemir olması ve Alman Parlamentosu’nda yer alan 11 Türkiye kökenli vekilin tasarıya “evet” demesi size hiç ilginç, dikkat çekici gelmiyor mu? Alman parlamentosunun sözde soykırım tasarısını onaylamasının ardından Türkiye’ye gelen Türkiye Cumhuriyetinin Almanya’daki tek yetkili temsilcisi, Almanya Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu’nun, ‘Almanya’yla dostluğumuz devam edecek’ demesi de mi sizi uyandırmıyor.

Hadi yetmedi Başbakan Binali Yıldırım’ın, dün “Ermeni Soykırımı” tasarının parlamentosunda kabul edildiği Almanya’yla ilişkilerde kötüleşme beklenmemesi gerektiğini söylemesini de mi göz önüne almayacaksınız? Anladım; “- bunlar Türk ve açıklamaları da Türkün Türke propagandası” diyorsunuz. O halde size kararın mimarı sayılabilecek Merkel’i konuşturayım. 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını tanıyan karara ilişkin Almanya Başbakanı Merkel diyor ki; “-Almanya ile Türkiye’yi birbirine bağlayan birçok şey var. Dostane ve stratejik ilişkilerimizin yelpazesi çok geniş.”

SPD Milletvekili Dietmar Nietan’ın, Federal Meclis’te kabul edilen Ermeni soykırımı kararıyla ilgili; “-Bu karar tarihi bir hüküm değil, değil bir saptamadır. Bu kararı Türkiye’ye suç yüklemek için değil, kurbanların anısıyla ilgili beklentileri yerine getirmek için aldık. Bizim için kurbanların anılması, aynı zamanda başlarına ne geldiğini de açıkça dile getirmektir” açıklaması, Almanların bu kararı Türkiye’nin uluslararası arenada başına çorap örme noktasına taşımayacaklarının en net ifadesi. Zaten Almanya’da yaşayan Türklerde kararın ciddi bir güven bunalımına veya Türkiye’ye yönelik yaptırımlara dönüşebileceğine ihtimal vermiyor. Alman toplumu ve devletini Türkiye yaşayan Türklerden tartışmasız daha iyi tanıyan Almanya’da yaşayan Türkler, Alman Meclisi’nden çıkan soykırım kararı “siyasi şov” olarak nitelendiriyor.

Neden böyle oldu? AB Komisyonu, 1 Haziran itibariyle Türkiye ile AB arasında imzalanan Geri Kabul Anlaşması’nın tüm hükümlerinin yürürlüğe girdiğini duyurdu. Buna göre, Türkiye üzerinden AB’ye kaçak giriş yapanlar geri gönderilebilecek. Ancak AB üzerine düşen finans yükümlülüğünü üstlenmekten kaçınıyor. Şimdi Alman ve Türk politikacılar kendi ülkelerinde bu konuyu iç politika malzemesi yapacaklar. Her iki taraf içinde bu sonuç, bulunmaz ‘Hin Kumaşı’. Çünkü hem Türkiye’de hem Almanya’da, Merkel ve Davutoğlu’nun gayretleriyle imzalanan Mülteci Anlaşması büyük tartışmalara neden olmuştu, eleştirilmişti. Alman Federal Meclisi’nde perşembe günü yapılan soykırım oylaması öncesinde Almanya’da yapılan bir anket, Türkiye’ye olan güvenin önemli ölçüde sarsıldığını ortaya koyuyor. Merkel’in bu kararı parlamentoya götürmesi hiç şüphesiz ki Türkiye’yle ilişkilerinden dolayı kendisine yöneltilen muhalefetin eleştirilerine yönelik bir iç politik çıkış ve aynı zamanda birlik içinden kendisine yöneltilen tenkitlere bir cevap niteliğinde.

Asıl en önemlisi; Mülteci Anlaşmasının uygulanabilirliği ve bu anlaşmanın Avrupa Birliği ülkelerine yüklediği ve mülteci ihtiyaçlarının giderilmesinde Avrupa Birliği ülkelerinin ödemesi gereken tutarın bir an önce Türkiye’ye aktarılması için Türkiye’nin vereceği tepkilerle bu sürecin hızlandırılması sağlanmak istenmiştir. İngilizler bu planın farkındalar mı bilemiyorum ama İngiliz basınında yazılanlara bakılırsa, Alman Parlamentosunun aldığı soykırım kararıyla, Türkiye’yi kızdıracağı ve göç anlaşması yükümlükleri yerine getirmekte isteksiz davranabileceği özellikle belirtiliyor. İngiliz basınında ortak tema, Alman Parlamentosundaki 1915 olayları oylamasının, Avrupa’nın mülteci krizini çözmek için Türkiye’ye ihtiyaç duyduğu kritik bir dönemde gerçekleştirilmesi.

Financial Times: ” Almanya soykırım oylamasıyla Türkiye’yi kızdırdı. Almanya Parlamentosu’nun 1915 olaylarını Ermeni soykırımı olarak kabul etmesi, Almanya’nın Türkiye ile ilişkilerini zarara uğratabilir ve Avrupa’nın göçmen kriziyle mücadelesini daha da zorlaştırabilir.”, BBC: ” Almanya Parlamentosu’nun 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak kabul etmesini protesto eden Türkiye, Berlin Büyükelçisi’ni geri çağırdı. Türkiye, oylamayı “saygısız ve bilgisizlik” örneği olarak nitelendi. Oylama, göçmenlerin kontrolü konusunda Türkiye’nin yardımına gerek duyulduğudönemde Türkiye ile Almanya arasındaki tansiyonu yükseltti.”, Telegraph: ” Parlamento oylaması, AB ile Türkiye arasındaki hassas göçmenlik anlaşmasının riske girmesi endişeleri sırasında yaşanırken, Türkiye halen yüzbinlerce mülteciyi Avrupa’ya göndermek ve anlaşmayı bozmakla tehdit ediyor.”, Independent: “Parlamento’daki oylama, Avrupa Birliği’nin mültecileri geri kabul eden Türkiye’ye ihtiyacı olduğu hassas bir dönemde gerçekleşti.” yorumlarına yer veriyor.

Alman parlamentosunda 11’i Türk kökenli, toplam 631 milletvekilinden bir tek Bettina Kudla‘soykırım’a ‘hayır’ dedi. Almanya Başbakanı Angela Merkel’in genel başkanlığını yaptığı Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisinin üyesi Bettina Kudla, “Diğer ülkelerdeki olaylarla ilgili tarihi değerlendirmelerde bulunmak Alman Federal Meclisinin görevi değildir.” Sözleriyle aslında Merkel’in gerçek görüşünü dillendirmiş oldu. Tasarının meclisten geçmesiyle Almanya, soykırım iddialarını kabul eden 20. ülke oldu. Soykırım iddialarını daha önce kabul edenler, Türkiye’ye zarar verebildi mi? Son söz ‘Asayiş berkemal’ her şey yolunda!

Ömür Çelikdönmez
Twitter:@oc32oc39
omurcelikdonmez@hotmail.com

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir