KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. ABD’NİN ASYA STRATEJİSİ (HİNDİSTAN)

ABD’NİN ASYA STRATEJİSİ (HİNDİSTAN)

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 3 dk okuma süresi
283 0

69 sayfalık raporun büyük bölümü Çin ve Rusya tehdidi üzerine kurulurken, ABD için hayati müttefik olarak Hindistan öne çıkıyor. 2017 yılında Asya Pasifik yerine Hint-Pasifik kavramının kullanılmasının temel nedeni de bu. Pentagon, yıllardır kullanılan Asya-Pasifik kavramına bir çizik çekti. Bu şekilde hem Çin’i önemsizleştirmeye çalıştı hem de Hindistan’ın stratejik önemine dikkat çekti. Bu raporda Hindistan, Çin’i dengelemek ve kontrol altına almak için kilit ülke olarak görülüyor. “Amerika Birleşik Devletleri ve Hindistan, ortak çıkarlar, demokratik değerler ve güçlü insani ilişkileri ile desteklenmiş bir stratejik ortaklığa sahip. ABD-Hindistan ortaklığı, son 20 yılda stratejik çıkarların bir araya gelmesine bağlı olarak önemli ölçüde güçlenmiştir. ABD ve Hindistan, Hint-Pasifik içinde ve dışında yeni ortaklıklar kurmak için ilişkilerini derinleştirmeye devam ediyor. 2016 yılında, ABD, Hindistan’a özgü “Büyük Savunma Ortaklığı” statüsünü verdi. Bu statüyle ABD, Hindistan’la savunma ortaklığını en yakın müttefik ve ortaklarıyla orantılı bir seviyeye yükseltmektedir.”
Raporda Hindistan dışında, stratejik ortak ve müttefik olarak tanımlanan ülkeler şöyle: Japonya, Güney Kore, Avustralya, Filipinler, Tayland, Singapur, Tayvan, Yeni Zelanda, Moğolistan, Sri Lanka, Maldivler, Bangladeş, Nepal, Vietnam, Endonezya, Malezya, Brunie, Laos, Kamboçya, İngiltere, Fransa ve Kanada. ABD’nin müttefik tanımlarına rağmen, Çin’in “Kuşak ve Yol Projesi” kapsamında bölge ülkelerine yaptığı milyar dolarlık yatırımlar, sayısız kalkınma projeleri ve altyapılar için verdiği krediler, bu kesin müttefik tanımlamalarını anlamsızlaştırıyor. Hindistan kelimesinin 41 kez geçtiği raporda, Pakistan’a hiç değinilmemesi ve Çin-Pakistan ilişkilerindeki stratejik ortaklığa giden sürecin ele alınmaması, raporla ilgili eleştirileri de beraberinde getirdi. Amerika Birleşik Devletleri, Hint-Pasifik bölgesinde hakimiyeti küresel liderlik için hayati görüyor. Pentagon’un önümüzdeki dönemde askeri ve ekonomik üstünlüğünü devam ettirmek için Hint-Pasifik’e yönelik daha somut adımlar atması bekleniyor. Trump yönetiminin ekonomik savaşı Çin’i dengelemek için bir başlangıç olarak yorumlanabilir.
https://assets.documentcloud.org/documents/6111634/DOD-INDO-PACIFIC-STRATEGY-REPORT-JUNE-2019.pdf
İstanbul Gelişim Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğrencisi ve Kafkassam Stajyeri Mücahit Pıçak

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir