Çin’in “yükselen bir güç” haline gelişi ve askeri anlamda modernleşme çabası Avustralya’daki Sydney Üniversitesindeki ABD Çalışmaları Merkezinde yeni bir raporun oluşmasına neden oldu.
Rapor, Amerika’nın Hint-Pasifik’te askeri önceliğe sahip olmadığını ve elverişli bir güç dengesini sağlama kapasitesinde de giderek belirsizleştiğini söylüyor.
Fakat ABD’nin son durumuna bakıldığında hala balistik füze, yeni nesil savaş uçakları ve NATO’daki konumuyla istihbarat toplama gibi kilit konularda daha başarılı olduğu görülüyor.
Çin, ABD’nin geleneksel askeri gücünün farkında ve kendisini buna göre geliştiriyor. Şu an belirlediği strateji üzerinde ilerleyen Çin, ABD’yi kendi kıyılarına uzak tutmaya çalışıyor ve bunun için de yeni nesil sensör ve silah sistemi üzerinde çalışıyor.
Çin ilk hedef olarak, bir kriz anında ABD’nin, birinci ada zincirine erişimini engellemeyi belirledi. Diğer bir amacı da, ABD’nin Guam’daki üssüne kadar uzanabilen ikinci ada zincirine silahlarla erişimi uçak ve füzeler desteğiyle kısıtlamayı hedefliyor. Çin’in bu stratejilerine karşı ABD ordusunu yeniden yapılandırdı.
Sydney Üniversitesine göre, Amerika güçlü bir rekabet için yeterince hazır değil ve askeri anlamda yapması gereken modernizasyonun bütçesini sarsabileceğini düşünüyor.
Araştırmaya göre Çin, ne yapmak istediğini ve nereye doğru yol alacağını biliyor ve bu stratejide ilerlemeyi sürdürüyor.
https://www.bbc.com/news/world-us-canada-49423590
İstanbul Gelişim Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler 4.sınıf öğrencisi
Kafkassam Stajyeri Ebru ÇELİK
ABD, Pasifik’teki Üstünlüğünü Yitiriyor Mu ?
180 0

Kafkassam Editör
Yeni bir dünyaya uyanmak, dünyayı yeniden okumak isteyenler için, söylenecek sözü olanlar için merkezi Ankara’da olan KAFKASSAM’ı kurduk. Erivan, Bakü, Tiflis, Tebriz, Grozni, Moskova, Mahaçkale, Nazrin, Nalçik, Saratov, Ufa ve Sochi’de ofislerimiz temsilcilerimiz var. Kafkassam genelde kafkasya çalışmak için kuruldu Kafkasya genelinde çalışır. Ermenice Rusça Gürcüce İngilizce dillerinde yayın yapan kafkassam genç akademisyen ve stratejistlerle çalışmaya özen gösterir. KAFKASSAM’ın internet sitesi 2 Ocak 2010’da yayına girdi. İnternet sitesinde Kafkasya’daki ülkeler ve Türkiye ile ilişkileri hakkında makaleler, ropörtajlar, analizler ve yorumlara yer verilmektedir.