KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. ABD CIA beslemesi Müslüman gruplarla Filipinleri karıştırıyor!

ABD CIA beslemesi Müslüman gruplarla Filipinleri karıştırıyor!

Ömür Çelikdönmez Ömür Çelikdönmez - - 8 dk okuma süresi
438 0

1980 öncesi Türkiye’de yayımlanan İslami dergi ve gazetelerde (Akıncılar/ İslami Hareket/ Şura/ Tohum/ Sebil) Filipinli Müslümanların istiklal mücadelesine yönelik haberler sıkça yer alırdı. Moro İslami Kurtuluş Cephesi’nden haberler başlığı altında İslam kardeşliğini güncelleyen bilgi akışıyla Ümmet bilinci ayakta tutulurdu. Türkiye’deki derin bilinç İslami dernek, vakıf veya mevkuteler aracılığıyla bu bağın kurulmasına ön ayak olmuştur. Nasır’ın on binlerce Müslüman Kardeşler mensubunu öldürttüğü, hapislere doldurduğu, akıl almaz işkenceler yaptırttığı dönemde, Türkiye Cumhuriyeti Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Fuat Doğu’nun İhvan liderleri Seyyid Kutup ve Abdulkadir Udeh’in eserlerini Diyanet personeli Yaşar Tunagür’e tercüme ettirdiği gibi, Türkiye’den binlerce kilometre uzaklıkta bulunan Müslüman toplumlarla her türlü dirsek temasının aynı koldan sağlandığı da bir gerçek. (Bkz. 31 Mayıs 2016/ http://www.kafkassam.com/akifin-kurdugu-ihvani-muslimi-turkiye-mi-bitirdi.html ) Moro yeniden gündemde. Ancak bir farkla! Moro İslami Kurtuluş Cephesi’ne yönelik bir saldırı söz konusu değil. Marawi’de Filipinler ordu birlikleriyle IŞİD bağlantılı Maute militanları arasında çatışmalar yaşanıyor. Moro İslami Kurtuluş Cephesi’nin lideri Hacı Murad İbrahim, “Dünyada hızla artan ve İslam adını kullanarak ortaya çıkan terör gruplarının, Müslümanlık ve İslam diniyle alakaları yok” dese de Avrupa ve ABD başta olmak üzere birçok ülke tarafından “radikal İslamcı terör örgütü” olarak kabul edilen Maute grubu, sözde Müslümanları temsil ettiği iddiasıyla Filipinler ordusuyla savaşıyor. Filipinler yönetimi ile Moro İslami Kurtuluş Cephesi arasında CIA beslemesi Maute grubuna karşı mutabakat mevcut. Maute grubu eski Moro İslami Özgürlük Cephesi gerillaları ve bazı yabancı savaşçılardan oluşuyor. Grup ismini lideri olan Abdullah Maute’den alıyor. Grub kendini IŞİD ile yan yana gösteriyor. (Bkz. http://www.timeturk.com/duterte-moro-islami-kurtulus-cephesi-nden-yardim-istedi/haber-654467 )

CIA beslemesi Maute grubunun faaliyet alanı, Müslüman Mindanao Özerk Bölgesi. Bu bölgede ABD üsleri bulunuyor. Filipinler ile ABD arasında, 2014 yılında imzalanan, ancak Filipinler Yüksek Mahkemesi’nin anayasaysa uygunluk denetiminin tamamlanmasından sonra yürürlüğe girebilen anlaşma ile ABD, Filipinler’de beş askeri üsse sahip olma imkanı elde etmişti. Bu üslerin adı ve yerleri sırasıyla şunlar: Basa Hava Üssü (Filipinler’in kuzeyinde, Tayvan’ın güneyinde, İkinci Dünya Savaşı öncesinde ABD tarafından inşa edilmiş), Magsaysay Kalesi (Filipinler’in batısında, Güney Çin Denizi’nin doğusunda, Filipinler’in en büyük askeri tesis, Filipinler Ordusunun ileri eğitim merkezlerinden biri), Macton-Benito Ebuen Hava Üssü (Filipinler’in orta kesiminde, Cebu sahilinde, 1990’ların başında çıkarılmadan önce ABD Hava Kuvvetleri için inşa edilmiş), Lumbia Hava Üssü (Mindanao Adası’nın güneyinde, sivil havacılığa da hizmet veriyor) ve Antonio Bautista Hava Üssü (Palawan Adası üzerinde, Güney Çin Denizi’nde anlaşmazlık konusu Spratly Adaları ile karşı karşıya). Mindanao Adası’ndaki Lumbia Hava Üssünün, coğrafi konumu dikkate alındığında, ABD’ye İslami aşırıcılık ile mücadele etme imkânı veriyor. (Bkz. Prof. Dr. Osman Metin Öztürk/ 24 Mart 2016/ ABD’ Çin’i Çevreleme Politikası ve Filipinler/ http://ascmer.org/abdnin-cini-cevreleme-politikasi-ve-filipinler/ ) Ancak aşırı İslamcılıkla mücadele yerine Lumbia Hava Üssünde konuşlu ABD birliklerinin CIA bağlantılı Maute grubu gibi terör örgütlerine lojistik destek sağladıkları görülüyor. İnsansız araçların uçuş süresini en yüksek seviyeye çıkarmak için, ABD ordusu ve CIA coğrafi olarak dünyanın farklı bölgelerinde çok sayıda hava üssü kullanıyor. Filipin hükümetinin, Amerika Birleşik Devletleri’ne Mindanao adasında bulunan Ebu Seyyaf grubunun izlenmesi için insansız gözetleme uçağı kullanım izni verdiği biliniyor. (Bkz. http://www.dunyabulteni.net/haber/212035/iste-abdnin-insansiz-savas-usleri )

ABD Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte’ın yönetim anlayışından ve ABD karşıtı tutumlarından rahatsız. 12.09.2016’da Rodrigo Duterte, ABD’nin Filipinler’in güneyindeki Mindanao adasındaki askeri varlığını geri çekmesini istemişti ve bu isteğin arkasında çok haklı nedenler vardı. ABD’nin adadaki askeri varlığı, çatışma dolu Mindanao’daki durumu daha da kötüleştiriyordu. Bölgede faaliyet gösteren terör örgütü Ebu Seyyaf’ı izlemek için Mindanao’da bulunan ABD Özel kuvvetlerinin bu terör örgütleriyle temas halinde olduğu ortaya çıkmıştı. Filipinler’ Devlet Başkanı Duterte, uyuşturucuya karşı mücadele başlatmış, bu süreçte uyuşturucu kaçakçısı olduğundan şüphelenilen 2 binin üzerinde kişi güvenlik güçleri ile girdikleri çatışmalarda öldürülmüştü. Laos’ta gerçekleşen G20 zirvesi sırasında ABD Başkanı Barack Obama ile görüşmeye hazırlanan Duterte, bir gazetecinin görüşme sırasında uyuşturucu ile mücadele konusunda gelebilecek olası eleştirilere nasıl cevap vereceğini sorusunu sert cevap vermişti. ABD ve Obama’yı hakarete varan sözlerle eleştiren Duterte, kimsenin kendisine uyuşturucuyla mücadele konusunda hesap soramayacağını dile getirmişti. Duterte, Ebu Seyyaf dışında ülkedeki Müslüman ve komünist silahlı gruplarla barış görüşmelerine hazır olduğunu duyurmuştu. (Bkz. http://aa.com.tr/tr/dunya/duterte-filipinlerin-guneyinde-abd-askeri-istemiyor/645363 ) Filipinler ordusunun Maute grubuyla çatışmasına bakıp ta Rodrigo Duterte’ı İslam düşmanı falan sanmayın. Duterte Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile oldukça samimi. Türkiye ve Moğolistan’ın Güney Asya Ülkeleri Birliği’ne (ASEAN) katılmasına sıcak bakan ve bu konuda desteğini açıklayan bir lider. Bu dostluk nerden geliyor? Filipinler neresi Türkiye neresi? Sorusunun cevabı yakın tarihte gizli. Türkiye; Uzun yıllar süren çatışmaların ardından Moro İslami Kurtuluş Cephesi ile Filipinler yönetimi arasında arabuluculuk yapmıştı. Filipinler Meclisi’ne 2014 yılında sunulan kanun teklifinde yer alan ve Bangsamoro Temel Yasası’na göre silahlar, Türkiye Büyükelçisi Haydar Berk önderliğindeki bağımsız komisyon tarafından kontrol edilen bir güvenli bölgeye teslim edilmişti. (Bkz. http://aa.com.tr/tr/dunya/islam-adiyla-ortaya-cikan-teror-gruplarinin-islamla-alakasi-yok/719302 ) Bu diyalog halen sürüyor. Nitekim Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, Moro İslami Kurtuluş Cephesi’nden (MİKC) sıkıyönetim ilan edilen ülkenin güneyindeki Mindanao’ya bağlı Marawi kentindeki sivillere insanı yardım sağlanması konusunda yardım istemesi bunun canlı örneği. ABD, derenin taşıyla derenin kuşunu vuruyor, Müslümanları da bir güzel kullanıyor! Oyuna gelmeyelim beyler!

Ömür Çelikdönmez
Twitter: @oc32oc39
omurcelikdonmez@hotmail.com

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir