KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Abbas Arakçi: Bölgede Tırmanma Tehlikesi Görüyorum

Abbas Arakçi: Bölgede Tırmanma Tehlikesi Görüyorum

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 5 dk okuma süresi
18 0

Ermenistan’a resmi ziyarette bulunan İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, görüşmelerinde ikili ilişkileri ele alırken, özellikle bölgedeki duruma ve tırmanma olasılığına dikkat çekti.

Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan ile görüşmesinin ardından düzenlediği ortak basın toplantısında Araghchi, İran’ın bölgedeki durumun tırmanma tehlikesi gördüğü uyarısında bulundu. Ermenistan ve Azerbaycan’ın en kısa sürede barış anlaşmasına imza atmasını umduğunu dile getirdi.

Yıllardır dile getirilen Tahran tutumunu birkaç kez tekrarladı: İran, bölge ülkelerinin toprak bütünlüğünü destekliyor ve uluslararası sınırda her türlü değişikliğe karşı çıkıyor. Sorunların kuvvete başvurulmadan diyalog yoluyla çözülmesi gerekir.

“Bu anlaşmanın Kafkasya’da barış ve istikrar için çok önemli olduğuna inanıyoruz. “Bu konu ekonomik ilişkilerin gelişmesi için de çok önemli ve bu konuların en kısa sürede çözüleceğini ve anlaşmanın imzalanacağını umuyoruz. Bölgede bir tırmanma tehlikesi var ve barış anlaşmasının imzalanması halinde bu tehlikelerin en aza indirileceğini ve herkesin yararına olacak bir istikrara tanık olacağımızı umuyoruz” diye vurguladı.

Azerbaycan, Syunik’ten geçen koridor fikrinden vazgeçmemiş ve Ermenistan hükümetinin önerdiği ablukanın kaldırılması seçeneğini de aylardır yanıtsız bırakıyor. Azerbaycan’ın sorunu askeri yolla çözmeye çalışması halinde İran’ın nasıl bir adım atacağı yönündeki soruya ise Araghchi, kendilerinin böyle bir adıma karşı olduklarını söyledi. Ermenistan hükümetinin önerdiği “Barış Kavşağı” projesinin Ermenistan ile İran arasındaki ilişkilerin gelişmesi için büyük bir fırsat yaratacağına inanıyor.

“Bölgedeki sorunların diyalog ve diplomasi yoluyla çözülmesi gerektiğine inanıyoruz ve anlaşmazlıkları çözmeye yönelik her türlü askeri adıma karşıyız” diyen Araghchi, iletişim ve geçiş yollarının açılmasının kabul edilebilir olduğunu ancak bunların ülkelerin egemenliği altında olması, ülkelerin toprak bütünlüğüne ve ulusal yasalarına saygı gösterilmesi gerektiğini kaydetti.

“İran bölge ülkelerinin iletişim ve transit yollarını kullanmasından yanadır, ancak belirttiğim gibi, uluslararası alanda tanınan sınırlara ve ülkelerin ulusal egemenliklerine saygı çerçevesinde. Bunun dışında başka hiçbir yol kabul edilemez,” diyen Araghchi, Bakan Mirzoyan ile Aras Nehri üzerine yeni bir köprü inşa etme konusunu da görüştüklerini sözlerine ekledi.

Mirzoyan ise barış anlaşmasının nerede ve ne zaman imzalanacağına ilişkin henüz bir anlaşmanın olmadığını kaydetti. Erivan’ın en kısa zamanda anlaşmayı imzalamaya hazır olduğunu yineledi.

Araghchi, açıklamalarında ayrıca İran’ın ABD Başkanı’nın mektubuna henüz yanıt vermediğini, ancak yanıtın hazırlık aşamasında olduğunu ve gönderileceğini belirtti. Donald Trump bu ay Tahran’a yeni müzakerelere başlayıp başlamayacağına veya daha sert yaptırımlarla karşı karşıya kalıp kalmayacağına karar vermesi için iki ay süre verdi.

“Azatutiun” İran’ın ABD ile nükleer anlaşma konusunda müzakerelere başlamaya hazır olup olmadığını sordu. “Amerika ile müzakerelerdeki pozisyonumuz açıktır. “Baskı ve askeri tehditler ve sıkılaşan ekonomik yaptırımlar koşulları altında Amerika ile doğrudan müzakerelerde bulunmazdık, ancak İran Cumhuriyeti barışçıl nükleer programı etrafında şeffaflık yaratmak için müzakereye her zaman hazırdır. Araghchi, “Şu anda Avrupa üçlüsü ve diğer ilgili ülkelerle de görüşmelerimiz sürüyor ve genel olarak programımızla ilgili olarak müzakere masasını hiçbir zaman terk etmedik ve terk etmeyeceğiz” diye yanıtladı.

Araghchi, Erivan’da Başbakan Nikol Paşinyan ile yaptığı görüşmede, Tahran’ın Ermenistan’ın toprak bütünlüğüne desteğinin sürdüğünü vurguladı. Bölgenin sınırlarının dokunulmazlığının önemine vurgu yaptı.

Paşinyan ve Arağçi, Ermenistan ile Azerbaycan arasında imzalanan barış anlaşmasının yanı sıra iki tarafı ilgilendiren diğer konuları ele aldı.

Paşinyan, hükümetin barış gündemini hayata geçirme konusunda kararlı olduğunu vurguladı. Irakçı, Erivan ile Bakü arasında barış anlaşmasının imzalanmasının ülke tarafından desteklendiğini belirterek, bunun bölgede istikrarın sağlanmasına katkı sağlayacağını söyledi.

Erivan-Tahran ilişkilerine değinen Araghchi, bunların stratejik öneme sahip olduğunu, yaşanan gelişmelerin ikili iş birliğinin önemini daha da vurguladığını söyledi.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir