KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Hüseyin Aytun: Ukrayna’nın Son Umudu: Javelin Füzeleri

Hüseyin Aytun: Ukrayna’nın Son Umudu: Javelin Füzeleri

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 4 dk okuma süresi
306 0

DW’nin (Deustche Welle) 15 Şubat’taki haberine göre Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Resnikov, Twitter hesabından sürekli gösterişli nakliyelerle alakalı görseller paylaşmakta. Resimlerde Türkiye’nin de dahil olduğu ABD, İngiltere ve bazı diğer NATO ülkelerinin Ukrayna’ya yolladığı silahlar ve mühimmatlar göze çarpıyor. Resnikov’un sosyal medyada paylaştığı resimlerde ABD yapımı Javelin füzeleri de ön planda. ABD, 2019’dan beri Ukrayna’ya Javelin füzeleri temin ediyor; nitekim tam sayının ne kadar olduğu hakkında farklı bilgiler bulunsa da, 2021 sonbaharından beri yüzlerce füzenin Ukrayna’ya ulaştrıldığı tahmin ediliyor.
Rusya’nın Ukrayna işgali sürerken, Rusya Savunma Bakanı Şoygu Ukrayna’nın elindeki Javelin tank-savar adedinin bazı NATO ülkelerinden “fazla” olduğunu belirtti. Güvenlik Konseyi’ndeki konuşmasında Ukrayna’nın silahlandırılmasının akıl almaz derecede olduğunu söyleyen Şoygu, “Bu silahlar savunma silahları dediler, ben Javelin’leri savunma silahı gibi görmekte zorlanıyorum. Sayıları bazı NATO ülkelerinden fazla” dedi.
Bazı savunma uzmanları da Javelin füzelerinin Ukrayna’nın Rusya karşısındaki son umudu olduğu görüşünde. Her ne kadar füzelerin güncel sistemde olup olmadığı konusunda yeterli veri bulunmasa da Ukrayna ordusunun sistem güncellenmesi konusundaki çalışmaları füzelerin aktif olması ihtimalini güçlendiriyor. Javelin’lerin Rusya ordusunu durdurabilmeleri konusunda ise bazı hususlar ön plana çıkmakta. Atış mesafesi, nişan alma sırasında görüntü netliği gibi hususlar olsa da bu hususların başında ise coğrafi koşullar geliyor. Özellikle Ukrayna coğrafyasının dağlık olması, Javelin silahlarının kullanılmasını kolaylaştırıyor. Nitekim Javelin füzesi kullanan askerlerin açığa çıkmamaları adına saklanabilmeleri için dağlık alan olması çok önemli. Bu bağlamda özellikle doğu bölgelerinde dağlık olanların fazla olması Rus ordusunun ve özellikle ağır silahlı birimlerin ilerleyişinde dezavantaj oluşturacağı düşünülüyor.
Washington merkezli bir düşünce analiz kuruluşu olan The National İnterest’e göre ise Javelin füzeleri, Rus ordusunu durduramasa da hem zayiat konusunda hem de ilerleyişini yavaşlatma konusunda etkili olabilir. Rusya’nın büyük kentlerde topyekün bir istila gerçekleştirmek yerine, sınırlı kara operasyonları ve hava saldırıları ile yetinmesi bekleniyor. Ayrıca Donbas’taki Rus yanlısı bazı güçlerin batı veya güneye ilerlemesi de söz konusu olabilir. Yine de Kiev’in askeri gücünün Rus kuvvetlerininkine nazaran sayıca çok altında olsa da uzmanlar Ukrayna’nın ciddi bir direniş gösterebileceğini ve büyük zayiata yol açabileceği görüşünde.
2014 olayları sonrası Ukrayna ordusunun da savaş ya da savaşa hazırlık konusunda deneyim kazandığı da biliniyor. Rusya’nın topyekün bir işgale girişmesi beklentiler dahilinde değil nedeni ise işgalin ve dolaysıyla savaşın uzun sürmesi hem ekonomik hem de askeri anlamda Rusya’nın yıpranmasını demek. Rusya mühimmat silah ve birimlerin sayısı olarak avantaj sahibi olsa da Ukrayna yapılan yardımlarla birlikte Rusya’nın işini zorlaştırmakta kararlı. Bu noktada ise Javelin füzeleri büyük önem arz ediyor.
Hüseyin Aytun

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir