KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. İran’da Muhafazakar Kanada Kısa Vadeli Meşruiyet Argümanı: Nükleer Anlaşmanın Akıbeti

İran’da Muhafazakar Kanada Kısa Vadeli Meşruiyet Argümanı: Nükleer Anlaşmanın Akıbeti

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 3 dk okuma süresi
271 0


ABD başkanı Trump’ın dün itibariyle İran ile varılan anlaşmanın feshi ve yeni ambargoların öngörüldüğüne dair açıklama uzun süredir İran ve uluslararası kamuoyunun merakla beklediği bir sorunun cevabı oldu. Trump’ın ABD başkanı olarak seçilmesinin öncesinde İran’a yönelik sert söylemleri ve ABD başkanı olmasının ardından bu söylem çizgisini sürdürmesi kimi çevrelerce nükleer anlaşma konusundaki tavrın rahatlıkla öngörülebileceğine işaret ettiği şeklinde yorumlanmıştır.
Bu durum, uluslararası kamuoyunda geniş yankı bulmakla birlikte özellikle İran iç siyasetinde büyük bir etki yaratmış ve kısa vadede bu etkiyi farklı bağlamlarda hissettireceğini göstermiştir. Eski ABD başkanı Obama döneminde, reformcu lider Hasan Ruhani hükümetinin yetkilileri vasıtasıyla varılan anlaşmaya Rehberlik makamında bulunan Ali Hamaney başta olmak üzere muhafazakar siyasi kanat temkinli ve tepkili bir tavır sergilemiştir. Muhafazakar kanat, Hamaney’in ifadeleri ile, söz konusu anlaşmanın büyük düşman olarak nitelenen ABD’ye bir taviz halini alabileceğini, İran’ın onurunu ve çıkarlarını zedeleyebileceği ve ABD’ye asla güvenilemeyeceği yönünde söylemler geliştirmiş, hatta, Hasan Ruhani bu tepkilerin doğrudan odağında bulunmuştur.
İran’ın bugün itibariyle içinden geçmekte olduğu gerilimli siyasal ve toplumsal ortamda, tepkileri üzerine çeken ve sorunların kaynağı olarak görülmeye başlanan muhafazakar siyaset Trump’ın son açıklaması ile benzersiz bir meşruiyet argümanı elde etmiştir. İran’da yeni bir siyasal sistemin oluşturulması yönünde radikal görüşlerin dile getirildiği, ekonomik ve toplumsal sorunların farklı bölgelerde yaygınlaştığı bir ortamda muhafazakar siyaset söz konusu argüman ile kısa bir süre için “dış düşman, dış komplo” algısı oluşturmaya çabalayarak mevcut sorunların ötelenmesini sağlamaya çalışabilecektir. Trump’ın açıklamasının ardından İran meclisinde ABD bayrağının “merg ber Amrika (Amerika’ya ölüm) sloganları arasında ateşe verilmesi, muhafazakar siyasetin yakaladığı bu fırsatı ve argümanı bu tip gösteriler ile işlevselleştirmeye çalışacağının işaretleri vermektedir. Muhafazakar siyasetin söz konusu argümanı ne ölçüde işlevselleştirebileceği ve bunun toplumda ne ölçüde karşılık bulacağı ise şuan için öngörülememektedir. Fakat İran iç siyasetinin bu gündem ile şekillenmeye devam edeceği son derece açıktır.
Çağatay BALCI/Kafkassam Uzmanı
Kerim ASGHARİ/Kafkassam Uzmanı

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir