KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. İngilizlerin gayrimeşru petrolcü piskoposu Türkiye’de ne arıyor?

İngilizlerin gayrimeşru petrolcü piskoposu Türkiye’de ne arıyor?

Ömür Çelikdönmez Ömür Çelikdönmez - - 7 dk okuma süresi
335 0

Murat Bardakçı, iki yıl önce Haber Türk’te yazmıştı. İngiltere, günlerdir şu andaki Canterbury Başpiskoposu Justin Welby’nin “gerçek babasını” tartışmış daha doğrusu “gerçek baba”nın DNA testi ile ortaya çıkmasının şaşkınlığını yaşamıştı.
DNA testinin sonuçlarına göre 2016’da 62 yaşında olan başpiskoposun annesi Jane Gillian Portal, 1949’da zamanın başbakanı Winston Churchill’in sekreteri olmuş ve 1955’te Gawin Welby ile evlenip birkaç ay sonra oğlu Justin’i dünyaya getirince işinden ayrılmış, kısa bir müddet sonra kocasından da boşanmış ve çocuğunu büyütmüştü.
Aradan uzun seneler geçti, Jane Gillian’ın oğlu Justin 2013’te Canterbury Başpiskoposluğu’na yükseldi, yani İngiltere’nin en yüksek dinî makamına geçti ama ortalığı asıl babasının Churchill’in şahsî asistanı ve yakın dostu Sir Anthony Montague Browne olduğu yolunda dedikodular sardı.
Dedikoduların bitmek bilmemesi Justin Welby’yi hem ziyadesi ile rahatsız etmiş hem de içine şüphe düşürünce, DNA testi yapılmasına izin vermişti. Başpiskoposun yanağının iç kısmından tükürük örneği aldılar, örneği 2013’te ölen Sir Anthony’den kalan ve içerisinde DNA’nın bulunduğu örnekle eleştiriler. Başpiskoposu Churchill’in asistanı Sir Anthony’nin özbeöz oğlu olduğu ortaya çıktı! Genç sekreter Jane ile Sir Anthony, Churchill’in başbakanlığının son günlerinde işi pişirmişlerdi.

İşte bu Kraliçenin din adamı üç gün önce Türkiye’deydi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İngiltere Anglikan Kilisesi Başpiskoposu Justin Welby’i Beştepe’de kabul etti. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde basına kapalı  gerçekleşen kabulün sonunda Erdoğan, İngiltere Anglikan Kilisesi Başpiskoposu  Welby’ye “Yeni Türkiye’nin Vizyonu- Dünya Beşten Büyüktür” isimli kitabı ve  Sultan 3. Murat’ın, İngiltere Kraliçe Birinci Elizabeth’e gönderdiği mektubun bir  nüshasını takdim etti. Mektup, Osmanlı İmparatorluğu’nun, İngiliz tüccarları koruyacağı ve bu  korumanın, İngiltere’nin dostluğu sürene kadar geçerli olacağı, İngiliz  büyükelçinin donanmaya ilişkin talebinin anlaşıldığı ve ilkbaharda büyük bir  donanmanın yelken açacağı mesajını içeriyor. Kral VIII.Henry tarafından kurulmuş olan Anglikanizm Mezhebi, Kraliçe Elizabeth döneminde, 1563 yılında, 39 madde halinde yeniden düzenlenerek İngiltere’nin resmi mezhebi ilan edilmiştir. Katolik ve Protestan geleneklerinin bir kısmını kabul eder, Papa’nın otoritesini kabul etmez. İngiltere Kilisesi, diğer tüm Anglikan kiliselerinin anasıdır.Kilise, kral veya kraliçeye bağlı olmakla beraber en üst düzey din adamı Canterbury Katedrali’nin başpiskoposudur.

Petrol şirketi yöneticiliğinden 1992 yılında istifa ederek kendini dine adayan ve 2011’de piskopos olan Justin Welby’nin, Dünya Anglikan Kilisesinin dini önderi olan Canterburybaşpiskoposluğuna seçildiği belirtiliyor. Anglikan kilisesinin başında ise İngiltere Kraliçesi var. Welby; kendisinden önceki, başpiskopos liberal yaklaşımıyla bilinen Rowan Williams’ın aksine daha tutucu. Tıpkı İngiltere Başbakanı David Cameron, Londra Belediye Başkanı Boris Johnson ile İngiltere Prensleri William ve Harry gibi seçkin Eton College’dan mezun olan Welby, Enterprise Oil ve Fransız petrol şirketi Elf Aquitaine’da da üst düzey yöneticilik yaptı. Welby, şirketlerin uygulamalarına yönelik eleştirileriyle de tanınıyor. Welby’e başpiskopos olarak yıllık 120 bindolar maaş bağlandı. Canterbury’deki Old Palace’a taşındı ve Londra’da nehir kenarındaki muhteşem Lambeth Sarayı’ndan ikamet ediyor. Kendisi istifa edinceye ya da 70 yaşında emekli oluncaya kadar görevinde kalacak.

Her yöneyle sıradışı bir başpiskopos olan
Justin Welby’nin kağıt üzerindeki babası Gavin Welby, ABD’deki içki ayasağı döneminde ABD’ye gelerek yasadışı viski ticareti yapan bir işadamı. Kennedy’lere de yakınlaşan baba Welby’nin çapkınlığıyla ünlü John F. Kennedy ile ilk metresini tanıştıran kişi olduğu belirtiliyor.
Başpiskoposun annesi Jane Portal ise, İngiltere’nin efsanevi başbakanı Winston Churchill’in özel sekreteriydi. Anne ve babası o çocukken boşandılar. Annesi daha sonra İngiliz aasilzadelerden Charles Williams ile evlenerek Elvel Baronesi oldu.

Justin Welby’nin bir özelliği de Frankofon olması. İleri derecede Fransızca bilen Welby’nin en büyük hobileri de Fransızca ve yelken olarak belirtiliyor.
Liverpool Katedrali’nin dekanı iken, bir sanat projesi çerçevesinde katedralin çanlarının John Lennon’un ‘Imagine’ adlı şarkısını çalmasına izin vermesi kilise içinde Justin Welby’nin birtartışmalara neden olmuştu. Kendisiyle ilgili “Bu iyi birşey. Para işlerinden ve kurumların yürütülmesinden korkmuyor. İşlerin nasıl yürüdüğünü görmüş biri. Birçok insanın anladığı dili konuşacak ” yorumları yapılmıştı. Welby, kadınların piskopos olarak atanmasına sıcak bakıyor. 105. Canterbury Başpiskoposu Welby, eşcinsel ilişkilere saygı duyduğunu dile getirmiş ancak Anglikan Kilisesi’nin eşcinselliğe karşı çıkan resmi görüşünü desteklediğini ifade etmişti.

Justin Welby’nin Ankara ziyaretinin Erdoğan’ın Papayla görüşmesinden sonra gerçekleşmesi önemli. Erdoğan’ın papayla diyaloğu hakkında bilgi verdiği ve başpiskoposun Cumhurbaşkanından, Türkiye de İngilizlerin yoğun yaşadığı bölgelerde Anglikan kiliselerinin açılması ve papazların görevlendirilmesiyle ilgili destek istediği söyleniyor. Türkiye’nin Afrin harekâtında öldürülen YPG içindeki İngiliz teröristlerin cenazelerinin İngiltereye götürülmesi konusunda Türk yetkililerin gereken kolaylığı göstermesini istediği ancak bu konuda muhatap bulamadığı da biliniyor.

Ömür Çelikdönmez
Twitter:@oc32oc39

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir