KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Турция :Мы не дадим грекам возможности делать бурения в Средиземном море

Турция :Мы не дадим грекам возможности делать бурения в Средиземном море

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 3 dk okuma süresi
334 0

Министерство иностранных дел отреагировало на односторонний шаг Кипрско-греческой администрации по переработке природных ресурсов Средиземноморья.
* В заявлении министерства: Кипрско-греческой администрации проигнорировали право Турок и они решили пригласить международные компании для поиска ресурсов в районе, где они в одностороннем порядке ограничивают. Мы с обеспокоенным встретили эту ситуацию.
Продолжение заявления выглядит следующим образом:
* Вы знаете ,что мы сообщали Организацию Объединенных Наций о наших внешних границах в наших заметках от 2 марта 2004 года и от 12 марта 2013 года. Любая деятельность, которая будет проводиться для поиска природных ресурсов на нашем континентальном шельфе, подлежит разрешению нашей страны.
* Как и раньше, не будет возможности поискать углеводородов на нашем континентальном шельфе без разрешению нашей страны.
* Наша страна будет и впредь принимать необходимые меры для защиты своих прав и интересов на континентальном шельфе. Мы будем продолжать всевозможные инициативы и бурение. Буровые работы планируется провести на нашем континентальном шельфе в Восточном Средиземноморье, а также в лицензионных зонах Турецкой Республики Северного Кипра.
*
*
*
Türkiye’den Rumlara: “Akdeniz’de sondaj fırsatı vermeyeceğiz”

Dışişleri Bakanlığı, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin tek taraflı olarak Akdeniz’de attığı doğal kaynakları işleme adımına tepki gösterdi.
* Bakanlık’tan yapılan açıklamada, “Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin, Kıbrıs Türkü’nün haklarını gözardı ederek, tek taraflı olarak sınırlandırdığı 7 numaralı sözde ruhsat sahası için uluslararası şirketlere davette bulunma kararı almış olmasını endişe ile karşılıyoruz” denildi.
Açıklamanın devamı şu şekilde:
* “Bilindiği üzere, 2 Mart 2004 tarih ve 12 Mart 2013 tarihli Notalarımızla BM’ye dış sınırlarını bildirdiğimiz kıta sahanlığımızda doğal kaynak arama amacıyla yapılacak her türlü faaliyet, ancak ülkemizin iznine tabi olarak yürütülmektedir.”
* “Tarafımızca vurgulanageldiği üzere, ülkemiz, hiçbir yabancı ülke, şirket veya geminin deniz yetki alanlarımızda izinsiz olarak hidrokarbon arama faaliyetlerinde bulunmasına, bundan önce olduğu gibi bundan sonra da hiçbir şekilde fırsat vermeyecektir. ”
* “Ülkemiz, kıta sahanlığındaki hak ve menfaatlerini korumak için gerekli tedbirleri almaya ve her türlü girişim ile sondaj dahil faaliyetlerini yürütmeye devam edecektir. Nitekim önümüzdeki yakın dönemde Doğu Akdeniz’deki kıta sahanlığımızda ve ayrıca KKTC’nin Türk Petrollerine verdiği ruhsat sahalarında sondaj faaliyetlerinin yapılması planlanmaktadır.”
Mustafa Elaldı [Мустафа Элалды]

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir