KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Yıldırım-İbadi görüşmesini nasıl okumalıyız?

Yıldırım-İbadi görüşmesini nasıl okumalıyız?

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 2 dk okuma süresi
324 0

Türkiye ile Irak başbakanları Bagdad’da bir araya geldi. Yıldırım-İbadi görüşmesini Türkiye’nin dış politikasındaki normelleşme sürecinin yeni boyutu olarak görmek mümkündür. Her iki ülkenin aralarındaki gerginliğe son verme ve ortak tehdidlere karşı birlikte hareket etme sürecine girdiğini söylemek mumkündür.
Irak’la işbirligi bölgesel dengelerde Ankara’nın Tahran’la ve kısmen de Suriye ile ilişkilerini rahatlatıcı nitelik sağlar. Bu süreci Rusya ile iliskilere yeni bir boyut katabileceyi ve bölgesel guc dengesinde önemsenmesi gereken gelişme olarak da okumak lazım. Ayrıca, bu gelişme bölgesel dengelerde Sunni-Şii gerginligini yumuşatı bir gelişme olarak da okunabilir.
Turkiye-Irak isbirliği Barzani’nin Ankara ve Bağdad’la ilişkilerini daha ihtiyatlı sürdürmesine ve “bağımsızlık referendumu yapacagız” açıklamasını önceki dönemde olduğu kadar dile getirmesini zorlastırır. Keza Türkiye-Irak anlaşması ve IŞID konusunda isbirliği yapacaklarına dair mesajlar Ankara’nın Irak’takı ilgili operasyonlara ( mesela Musul’a ) katılma imkanını artırabilir.
Bu noktada Ankara-Bağdad isbirliyi PKK ile mücadelede Kandil ve Sincar konusunda Türk ordusunun operasyonlarına yeşil ışık yakması manasına da gelebilir.Başika üssünun kapatılması Ankara’nın bu bölgede varlığını kavga ederek değil, isbirligi yaparak sürdürmesi anlamını da gelir.

Bu sürece gelmek çok zaman, enerji ve maliyetlere neden oldu.Yine de “gec olmak, hiç olmamaktan daha iyidir” demek lazım. Nazim Cafersoy

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir