KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Rusya
  4. »
  5. Ukrayna’nın Yahudi Başbakanı Kırım’ı Ruslardan alabilecek mi?

Ukrayna’nın Yahudi Başbakanı Kırım’ı Ruslardan alabilecek mi?

Hasan Oktay Hasan Oktay - - 12 dk okuma süresi
391 0

Ukrayna’nın Yahudi Başbakanı Kırım’ı Ruslardan alabilecek mi?ömür
Osmanlı İmparatorluğu’ndan kopunca Kırım Tatarları, Çarlık Rusya’sının işgaline uğradı. Sovyetler döneminde Stalin, Kırım Türklerini yurtlarından zorla göçe ettirdi, binlercesi göç sırasında hayatını kaybetti. İkinci Dünya Savaşı sırasında Almanlar Kırım Türklerinden lejyon adını verdikleri askeri birlikler oluşturup Rus ordusuna karşı cepheye sürdü. Kırım Türkleri hep öldüler. Almanlar öldürdü, Ruslar öldürdü. Ama asıl ölümleri kendi doğdukları ata ocağından Sovyetlerin kuş uçmaz kervan geçmez Sibirya steplerine, bozkırlarına sürülünce yaşadılar. Şanlı Kırım kanlı kırım oldu.
1954’te Kırım’ın makus talihi devam etti. Kendisi de Ukraynalı ve 1944’te Ukrayna Meclisinin başkanlığında bulunan daha sonra Sovyet Rusya Devlet Başkanı olan Nikita Kruşçev, Kırımı Sovyet Rusya’dan alıp Ukrayna’ya bağladı. Türkiye’de yaşayan kendisi de Kırımlı tanınmış bir aileden gelen Cafer Seydaahmet Kırımer, Kırım Milli Merkezi Başkanı statüsüyle tüm dünya nezdinde bu bağlanmayı protesto etti, Avrupa ülkeleri parlamentolarına telgraflar çekse de sonuç değişmedi. Bkz. Ömür Çelikdönmez/nokta32.com / 04 Haziran 2015 Perşembe/Seçim öncesinde Kırım Tatarları ve Avrupa’nın geleceği!
Kendisi de Ukraynalı ve 1944’te Ukrayna Meclisinin başkanlığında bulunan daha sonra Sovyet Rusya Devlet Başkanı olan Nikita Kruşçev, Kırımı Sovyet Rusya’dan alıp Ukrayna’ya bağladı. Türkiye’de yaşayan kendisi de Kırımlı tanınmış bir aileden gelen Cafer Seydaahmet Kırımer, Kırım Milli Merkezi Başkanı statüsüyle tüm dünya nezdinde bu bağlanmayı protesto etti, Avrupa ülkeleri parlamentolarına telgraflar çekti. Kırım bizi yakından ilgilendiriyor. Jeopolitik ve jeostratejik yani coğrafi açıdan ilgilendiriyor, tarihi olarak ilgilendiriyor, kültürel bağlarımızdan dolayı ve orada yaşayan yüzbinlerce Kırım Tatarı kardeşlerimizden dolayı ilgilendiriyor. Her şeyden önemlisi komşumuz olarak bizi ilgilendiriyor. Sırtımızı dönebileceğimiz bir yer değil Kırım. Kırım Türklerinin lideri Mustafa Cemiloğlu’nu hatırlayın lütfen, verdikleri mücadeleyi anımsayın. Bkz Ömür Çelikdönmez/timeturk.com/ 21.02.2014/ Ukrayna yanıyor, Kırım Türkleri Ukrayna’dan kopuyor..!
Lafı dolandırmadan baştan söyleyeyim. Kırım yüzünden Üçüncü Paylaşım Savaşı falan çıkmaz. Hele hele Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği’nin karakaşına kara gözüne bakıp hatır için Rusya ile savaşa falan da girmez. Neden mi? Birincisi Ukrayna olaylarında ABD birinci muhatap değil. İkincisi AB üyesi İngiltere ile ABD kökenli petrol tröstleri geçmişe dayalı bir rekabet içindeler. Dolayısıyla Avrupa Birliği ülkelerinin petrol ve doğalgaz ihtiyacını, ABD’li petrol şirketleri karşılayabilir. Bu açıdan bakıldığında AB, Amerika için ballı bir pazar konumundadır. Fakat Türkiye gibi kendi yanında görmeye alıştığı ülkeleri de Rusya’ya kaptırmak istemez. Buna rağmen gözdağı vermek için farklı yöntemler deneyebilir. Bkz Ömür Çelikdönmez/timeturk.com/ 03.03.2014/ Amerika Kırım için Rusya’yla savaşmaz!
Kiev’de işbaşına gelmiş olan Rusya karşıtı radikal güçlerin, Kırım Tatarları kartını kullanmak sureti ile Türkiye’yi krizin içinde çekip, Rusya ile karşı karşıya getirmeye yönelik bir provokasyon ihtimalini Türkiye hep göz önünde bulundurdu. Bu bağlamda dönemin, Türkiye’nin Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu’nun Avrupa’yı Ukrayna’daki iç çatışmaları kışkırtmakla suçlaması kesinlikle tesadüf görülmüyor. Demek ki Türkiye kendisine doğru atılan oltanın farkında ve kendisine aynalı sazan muamelesi yapılmasından hiçte hoşnut değil. Sivastopol marşının sözlerini bilenler bu marşın İngiltere, Fransa ve Osmanlı İmparatorluğu’nun Rusya’ya karşı savaştığı 1853–1856 yılları arasında yazılıp bestelendiğini de hatırlayacaktır. Kırım Savaşı Çarlık Rusya’sını Balkanlar, Avrupa ve Akdeniz’den uzak tutma amacını gütmüş, Rusya bu savaşta yenilmişti. Savaş öncesinde İngiliz diplomatlar, Rusların yayılmasına set çekmek amacıyla Türkçe konuşan Türk toplulukların bir mefkûre etrafında ve Osmanlı İmparatorluğunun önderliğinde toplanmasının kendi çıkarları açısından uygun olacağını rapor etmişlerdi. Bkz Ömür Çelikdönmez/timeturk.com/ 28.02.2014/Vatanıma hasret kaldım ey güzel Kırım!
Amerika Kırım için Rusya’yla Savaşmaz! Neden mi? Çünkü Rusya karşısında blok hareket eden bir Avrupa Birliği yok. Almanya dahi daha şimdiden kıvırıyor ve Ruslarla iyi geçinmekten söz ediyor. Ancak ABD’nin 6. Filosu’na bağlı savaş gemilerinin Karadeniz’e doğru yola çıkması da göz ardı edilmemeli. Türkiye, Rusya ile yaptığı enerji anlaşmalarını riske atamayacağı gibi, Rusların nüfuz bölgelerinde yaşayan Türk ve Müslüman unsurların geleceklerini de hesap etmek zorunda. Bkz Ömür Çelikdönmez/timeturk.com/ 04.03.2014/ Kırım’ın anahtarı Türkiye’de! Geçtiğimiz günlerde 13 Ocak 2016’da ABD’nin Ukrayna Büyükelçisi Geoffrey Pyatt, “Şimdilik biz, (Ukrayna’ya) öldürücü silahlar sağlamayı planlamıyoruz” demişti. 18 Nisan 2016’da Amerika Birleşik Devletleri’nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Samantha Power, Ukrayna’nın doğu bölgelerindeki ihtilafı provoke etmemek için öldürücü silahların verilmediğini açıkladı. Yanisi şu; ABD desteği Ukrayna’yı ne öldürüyor ne güldürüyor sadece sürüm sürüm süründürüyor!
Kırım’ın Rusya tarafından işgal süreci, Ukrayna’nın 21 Kasım 2013 tarihinde AB’yle Ortaklık Anlaşması’nı imzalamaktan vazgeçmesi üzerine AB yanlısı gösterilerle başladı. Bu siyasi süreç Ukrayna’da yönetim değişikliğine yol açtı. Ülkedeki kriz 16 Mart 2014’te Kırım’ı ilhak etmesiyle sonuçlandı ve farklı bir boyut kazandı. Kırım fiilen Rusya Federasyonu’nun kontrolüne girdi. Ukrayna’nın doğusunda 7 Nisan 2014’ten itibaren başlayan ayrılıkçı hareket ve şiddet, krizin odağını bu bölgeye kaydırdı. Ülke ağır silahların da kullanıldığı ciddi çatışmalar ve yeni bir istikrarsızlık dalgasıyla karşı karşıya kaldı, Donetsk ve Luhansk bölgelerinin bir bölümü ayrılıkçıların denetimine geçti. Türkiye kriz sürecinde Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü destekledi ve Rusya Federasyonu’nun Kırım’ın yasadışı ilhakını tanımadı. Türkiye; Ukrayna’daki krize uluslararası hukuk temelinde, diplomatik yollardan çözüm bulunmasını, Kırım Tatar Türklerinin hak ve çıkarlarının genişletilerek güvenceye alınmasını savunuyor.
Kırım Rusya işgalinde. Meclisi kapatıldı. Liderleri sürgünde. Ukrayna’nın şimdiki silahlı gücüyle Kırım’ı Rusya’dan geri alması mümkün değil! Ancak Kırım konusunda duyarlı bir ismin Vladimir Groysman’ın Ukrayna başbakanı olması sevindirici gelişme. Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk’un, 10 Nisan’da istifa kararını açıklamasının ardından yeni başbakan atanana kadar Başbakanlık görevini Ukrayna Parlamentosu Başkanı Vladimir Groysman yerine getirmesi kararlaştırılmıştı. Hatta Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Ukrayna’nın yeni Başbakanı olarak Ukrayna Parlamentosu Başkanı Vladimir Groysman’ı gördüğünü bildirmişti. 27 Kasım 2014’de Ukrayna Parlamentosu yeni milletvekilleri, Vladimir Groysman’ı 8. dönem Parlamento Başkanı olarak seçmişti. Geçtiğimiz hafta Ukrayna Parlamentosu Petro Poroşenko Bloğundan aday olarak gösterilen Parlamento Sözcüsü Vladimir Groysman, 257 oyla Ukrayna Başbakanı olarak seçildi.
Ukrayna’nın çiçeği burnunda genç başbakanı Yahudi dininden ve Kırım davasına gönül verenlerden. Muhtemelen ataları Hazar Türklerinden. Ukrayna’da 10 kadar Karaim mezhebine mensup Karay Türkü yaşamaktadır. Bkz. Murat Sevici/nokta32.com/ 31 Mart 2016 Perşembe/ Yahudilikte Bir Sapma Karaim ve Karay Türkleri. 360 bin Yahudi’nin yaşadığı Ukrayna’da 38 yaşındaki genç Başbakan Vlodymir Groysman, 20 Ocak 1978’de Ukrayna’nın Vinnitsya şehrinde doğdu. Hukuk ve kamu yönetimi eğitimi alan Groysman, 24 yaşındayken Vinnitsya şehir meclisinin en genç üyesi oldu. Groysman, 2006 ve 2010 yıllarında Vinnitsya belediye başkanı seçildi.
2014 yılında başbakan yardımcılığı yapan Groysman, Donbas’ta düşürülen Malezya uçağıyla ilgili hükümetin kurduğu kaza inceleme komisyonunun başkanlığını yürüttü. Groysman, 24 Temmuz 2014’te Arseniy Yatsenük’ün başbakanlıktan istifa etmesinden sonra kısa bir süre için geçici başbakanlık görevini yürüttü. Groysman Kasım 2014 tarihine kadar Bölgesel Politika konusunda Ukrayna Başbakan Yardımcısı ve Bölgesel Kalkınma Bakanı, İnşaat ve Ukrayna Konut ve Toplumsal Hizmetler bakanı olmak üzere iki eşzamanlı görevlerde bulundu. Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko yanlısı Bloku’nun parti listelerinde meclise seçildi. Groysman Başbakan olarak atanmasına kadar Kasım 2014 itibaren Rada (Ukrayna’nın ulusal parlamentosu) Başkanı olarak hizmet ediyordu.
Vladimir Groysman Ukrayna Parlamentosu Başkanlığı görevini yürütürken Kırım meselesiyle ilgili yaptığı açıklamalarla Kırım Türklerinin sempatisini kazanmıştı. Vladimir Groysman, Rus işgalcilerin kontrolü altında bulunan Akmescit mahkemesinin Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu hakkında çıkardığı tutuklama kararıyla ilgili, Rus işgalci idaresinin, KGB’nin baskı makinesinin kıramadığı bir insanı sözde tutuklama kararı ile korkutamayacağını kaydetmişti. Kırım Tatar sürgününün soykırım olarak tanınmasının, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın geri alınması için atılan bir adım daha olacağını Ukrayna’nın her zaman yarımadadaki vatandaşlarını desteklemeye hazır olduğunu ifade etmiş, Ukrayna Parlamentosu (Verhovna Rada) Başkanı Vladimir Groysman, 1944 Kırım Tatar sürgününü Stalin rejiminin insanlığa karşı en korkunç suçlarından biri olduğunu söylemişti. Vladimir Groysman bağımsız Ukrayna tarihinin en genç başbakanı. Ukrayna’nın 38 yaşındaki Yahudi başbakanı Vlodymir Groysman, Kırım’ı Ruslardan alabilecek mi?
Twitter:@oc32oc39
omurcelikdonmez@hotmail.com

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir