KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. İran
  4. »
  5. Türkiye Dışişleri Bakanı ve Mit müsteşarının Tahran ziyareti

Türkiye Dışişleri Bakanı ve Mit müsteşarının Tahran ziyareti

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 5 dk okuma süresi
312 0

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan dün Tahran’a gelip, İran İslam cumhuriyeti yetkilileriyle görüştüler. Bu görüşmelerde iki komşu ve Müslüman ülke arasındaki ikili işbirliği süreci ve bölgesel gelişmeler gibi konular hakkında istişareler yapıldı.

Cumhurbaşkanı Dr. Hasan Ruhani, Çavuşoğlu ve Fidan’ı kabul ederek görüştü.
İran Cumhurbaşkanlığı Bürosu Siyasi İşler Yardımcısı Hamit Ebutalibi bu görüşmelerde, bölgesel sorunların çözüm yolları, bölge güvenliğini sağlayıp koruma, terörizmle ortak mücadele, Irak ve Suriye başta olmak üzere bölge ülkelerinin toprak bütünlüğü ve milli birliğinin desteklenme, demokratik düzeni geliştirme konusunda yardımcı olma, masum insanların katliamını durdurma, mültecilere insani yardım ulaştırma, bölgesel işbirliğini geliştirme konularına vurgu yapıldığını belirtti.

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, bu kabul sırasında; İran-Türkiye işbirliğinin bölge barış ve istikrarını sağlayacağını, bölgede barış ve güvenliğin sağlanması konusunda iki ülke işbirliğinin kaçınılmaz olduğunu söyledi.
Ruhani, iki ülke yetkililerinin bölgesel ve uluslararası konulardaki istişarelerinin önemli olduğunu ve ikili işbirliğinin bölgesel işbirliğinin de gelişmesine sebep olacağını belirtti.
Ruhani, Türkiye halkının darbe girişimini yenilgiye uğratma ve oylarına ve demokrasiye sahip çıkmalarının özel bir öneme sahip olduğunu, günümüz şartlarında bir ülkede askeri darbe dayatmanın mümkün olmayacağını, ancak Batının demokrasi konusunda çifte standart uyguladığını ve söylemleri ile eylemlerinin birbirini tutmadığını vurguladı.
Cumhurbaşkanı Ruhani, İran ve Türkiye’nin yakın işbirliği sonucu, Suriye ve Irak’taki terörizmle Mücadele’nin başarılı olacağını, bu ülkelerdeki bölge dışı güçlere ihtiyaç duyulmadan çözüleceğini, bölge ülkelerinin bizzat bölge sorunlarının çözümünde yapıcı rollerini ifa etmeleri gerektiğini kaydetti.
Ruhani ’’Suriye ve Irak’ta toprak bütünlüğü ve milli birliğin korunması, demokrasi ilkelerine dayalı halkın serbest iradesiyle seçimlerin yapılması ve oylarıyla yönetim biçimlerinin belirlenmesi, katliamların durdurulması, alt yapılarının imha edilmesinin önlenmesi, barışın sağlanmasıyla mültecilerin kendi ülkelerine dönmelerinin sağlanması gerektiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ayrıca İran ile türkiye arasında imzalanmış olan anlaşmaların bir an evvel uygulanmasını ve ikili ticari ve ekonomik işbirliğinin daha bir geliştirilmesi gerektiğini belirtti.

Türkiye dış işleri bakanı Çavuşoğlu da bu görüşmede, Batılı ülkelerin bölge konularında kendi çıkarlarını düşündüklerini, Bugün Suriye’de ateşkesin ilan edilmesi, milli birliğinin sağlanması, Suriye krizinin barışçı ve siyasi yollarla çözülmesi ve terörist guruplarla ortak mücadele edilmesi gerektiğini söyledi.
Çavuşoğlu ayrıca iki ülke arasında hedef olarak belirlenen yıllık 30 milyar dolar tutarındaki ticaret hacmine ulaşmak için çaba sarf edilmesi gerektiğini vurguladı.

İran İslam cumhuriyetinin vurguladığı gibi, Irak ve Suriye’de bütün kavimler ve Mezheplere mensup İnsanlar birlik ve barış içinde ve eşit hakları korunmuş bir şekilde yaşamalı, Amerika ve yabancı güçlerin müdahalesinden uzak bir şekilde milli birlik hükümetlerin kurulması gerekir. Ancak bölge dış güçler, selefi vahhabi terör örgütlerini kullanarak yada etnik milliyetçi gurupları kışkırtarak ayrılıkçı ve tefrikacı tutumlarını sürdürüyorlar. AKP hükümeti Türkiye’deki Alevileri Sultan Yavuz selim ile korkutarak baskı uygulamak ve Şii Müslümanları suçlamaktan ve karalamaktan vazgeçerek, İran İslam cumhuriyetiyle birlikte İslam dünyasında tefrikaları giderip, İslam ve Arap ülkelerindeki selefi Vahahbi tekfirci terör örgütlerinin kökünün kazınmasına katkıda bulunarak İslami birlik ve dayanışmayı, özellikle mezhepler arası ittifakı zirveye ulaştırabilir.

Seyid Ali Gaemmagami

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir