KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Trump’ın Türk danışmanları!

Trump’ın Türk danışmanları!

Ömür Çelikdönmez Ömür Çelikdönmez - - 12 dk okuma süresi
390 0

ABD’nin çiçeği burnunda başkanı Donald Trump, medyatik ve karizmatik birisi. Türk dostu olduğu söylenebilir. O nedenle Trump kamuoyunda bilinenin aksine ne İslam ne de Türk düşmanı? Donald Trump’ın yedi ülke vatandaşlarına getirdiği kısıtlamalarla ilgili ilk uygulamalara bakılıp ta kesinlikte öyle düşünülmemeli! İsterseniz geçmişe bir yolculukla işe başlayalım. Mecidiyeköy’deki Trump Towers projesiyle markasını Avrupa’da ilk kez Türkiye’ye taşıyan dünyaca ünlü ABD’li emlak kralı Donald Trump, 2008’de “kalbimde yeri var” dediği İstanbul’u “çok özel bir şehir” diye nitelemiş, “Dostum Ahmet Ertegün bir Türkiye aşığıydı. Türkiye benim için de girişimlerde bulunup büyük çapta yatırımlar yapacağım bir ülke” demişti. (Bkz. http://www.hurriyet.com.tr/istanbul-un-kalbimde-yeri-var-turkiye-ye-yatirimim-surecek-8738005 )

Ahmet Ertegün kim mi? Ahmet Ertegün, Türk, şarkı sözü yazarı, iş adamı ve Atlantic Records’un kurucusu. The Rolling Stones, Led Zeppelin’in yanı sıra Eric Clapton, Aretha Franklin ve Ray Charles gibi isimleri müzik dünyasına kazandırmış bir isim. Siyah müzisyenlerle arasındaki iyi bağlardan ötürü dönemin en önemli jazz müzisyenleri hiç düşünmeden anlaşmalarını onunla yaptılar. Ahmet Ertegün’ün büyük dedesi İbrahim Edhem Efendi, Üsküdar Özbekler Tekkesi’nin eski şeyhi. Ahmet Ertegün ABD’deki Türk Büyükelçisi olan Diplomat Münir Ertegün’ün ikinci oğlu. Babası Münir Ertegün, Milli Mücadele döneminde önemli görevler almış bir devlet adamı. Cumhuriyet’in ilanından sonra Milletler Cemiyeti gözlemcisi ve büyükelçi olarak çeşitli Avrupa metropollerinde ve daha sonra Amerika’da bulunmuştu. Ahmet Ertegün Amerika’ya Avrupa futbolunu ilk getiren kişi olan Ertegün, 70’li yıllarda New York Cosmos takımını kurdu. 09-27-2009’da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Atlantic Records plak şirketinin sahibi merhum Ahmet Ertegün’ün eşi Mika Ertegün’e Türkiye Cumhuriyeti Devlet Nişanını takdim etmişti. (Bkz. http://www.turkishny.com/news/basbaka-erdogandan-ahmet-ertegun#.V80xz0aLSM8 )

Trump yakın dostum dediği Ahmet Ertegün öldüğünde cenazesinin Türkiye götürülmesini için özel uçağını tahsis edebilecek kadar bu sözlerinde samimiydi. 5 Kasım 2014 Sözcü gazetesinden Demet Cengiz’e Türkiye ve Türk halkı hakkında şunları söylemişti; “Türkiye’yi çok seviyorum. İnsanlarını çok seviyorum. Amerika’da yaşayan Türklerden de tanıdıklarım ve çok sevdiklerim var. Ahmet Ertegün. O müziğin kralıydı kesinlikle. Zor bir adamdı ama ben çok severdim. Çok zeki ve yetenekli Türklerle tanıştım. Bendeki intiba hep olumludur. Türkiye’nin çok büyük bir gücü, sağlamlığı ve muazzam insanları var. Ben Türkiye’de kendimi hep çok güvende ve emniyette hissederim. Türkiye’de çok arkadaşım var. Pek çok ziyaretim oldu. En az 5 kez gitmişimdir. İstanbul’daki Trump Tower binalarımız muhteşem. Çok başarılı oldu İstanbul projesi. Oradaki ortağımız (Doğan Holding) da harika.” (Bkz. http://www.sozcu.com.tr/2014/ekonomi/dogru-karar-alacak-zeki-insanlara-ihtiyacimiz-var-639414/ – Ömür Çelikdönmez /5 Eylül 2016 / http://www.kafkassam.com/israil-gore-tsk-abdnin-karizmasini-cizdi-ama-trump-turk-dostu.html )

ABD başkanlık seçimlerinde İsrail ve Türkiye’nin, Donald Trump’ı desteklediğini ortalıkta hol yok yumurta yokken ilk ben açıklamış, Türkiye’nin, ABD’yi fabrika ayarlarına geri döndürebilecek Donald Trump’un başkan seçilmesini kendi çıkarları açısından gerekli görüyor olabileceğini sizlerle paylaşmıştım. Eğer bu gerçekleşirse “Donald Trump başkan Türkiye şampiyon” gibi kolaycı bir değerlendirme elbet gerçeği yansıtmaz ama Türkiye’ye ve Erdoğan yönetimine de nefes aldırabilir.” demiştim. İnanmayan baksın! (Bkz. http://www.kafkassam.com/israil-gore-tsk-abdnin-karizmasini-cizdi-ama-trump-turk-dostu.html )

Cumhuriyetçi aday Trump, Temmuz ayında New York Times’a verdiği röportajda, başkan seçilmesi halinde Türkiye gibi müttefik ülkelerde yapıldığı öne sürülen insan hakları ihlallerine müdahale edip etmeyeceğine dair bir soruyu yanıtlarken, ilginç ifadeler kullanmış, ABD’nin başka ülkelere baskı yapmadan önce “kendi bozukluklarını düzeltmesi” gerektiğini ifade etmişti. Trump, “Bence başkalarına nutuk atma hakkımız yok. Ülkemizde olup bitenlere bir baksanıza! Birileri polis memurlarını soğukkanlılıkla vururken, nasıl başkalarına ders verebiliriz ki?” diye konuşmuştu. Trump, 15 Temmuz darbe girişiminden kısa süre sonra verdiği bu röportajda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da övgüde bulunmuş, “Yaşananları tersine çevirebildiği onu çok takdir ediyorum… Bazıları (darbe girişiminin) tertip olduğunu söylüyor ama ben öyle olduğunu düşünmüyorum” açıklamasında bulunmuştu. (Bkz. 9 Kasım 2016 http://www.kafkassam.com/turkiye-israil-ve-rusyanin-destekledigi-trump-baskan-oldu.html )

Trump’ın başkan seçildikten sonra Türkiye’yi rahatsız eden bir açıklaması veya icraatı olmadı. Donald Trump’ın yedi ülke vatandaşlarına getirdiği kısıtlamalarla ilgili ilk uygulamalar ve gözaltılar New York JFK havaalanında meydana geldi. Trump’ın kararnamesine tepkiler büyürken, protestolar başta New York olmak üzere tüm ülkede yayıldı. Federal mahkeme Başkan Donald Trump’ın nüfuslarının çoğunluğu Müslüman olan 7 ülkenin vatandaşlarına getirdiği seyahat yasağı nedeniyle havalimanlarında bekletilen kişilerin sınır dışı edilmesini geçici olarak durdurdu. Aslında bu yasakla ilgili Türk vatandaşlarını ilgilendiren bir durum yok! Çünkü Türkiye yasak konulan Müslüman ülkeler arasında yer almıyor. O nedenle Türk siyasilerin veya ABD’deki sivil toplum kuruluşlarının durumdan vazife çıkararak, göçmen sendromuyla beyanat vermeleri veya sokaklara dökülmeleri gereksiz. Suudi Arabistan, Katar gibi ülkeler de bu kısıtlamaların getirildiği ülkeler arasında yok. Türk vatandaşlarına Türkiye pasaportuyla Amerika’ya girişlerinde şu anda bir engel bulunmuyor. Turistik seyahat edenlerin, çalışma izinli olarak veya değişik vize statüleriyle ABD’de yaşayan Türklerin bu kısıtlamalara tabi olması söz konusu değil. (Bkz. http://www.amerikaninsesi.com/a/trumpin-seyahat-kisitlamalari-turklere-nasil-yansiyacak/3697423.html ) O nedenle kimse rol çalmasın. Donald Trump, mültecilere ve nüfusu Müslüman ağırlıklı yedi ülkenin vatandaşlarına getirdiği seyahat yasağını savunduğu açıklamasında, “Bu bir Müslüman yasağı değil” ifadesini kullanması da bunu gösteriyor.

Demem o ki; Trump Türkiye ile ilişkilere önem veriyor. Seçim sonuçlarının belli olmasından sonra kendisini tebrik için arayan Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesi de bunu gösteriyor. ABD’nin Ortadoğu’da tutunabilmesi eski stratejik ortağı Türkiye ile ilişkilerine çeki düzen vermesine bağlı. Trump bunu biliyor ve etrafını sarmalayan çakallara rağmen Türkiye ile ilişkileri sürdürülebilir formatta özen gösteriyor. Assembly of Turkish American Associations eski Başkanı ve Türk Amerikan toplumunun başta Ermeni meselesi olmak üzere, siyasi ve sosyal konularda en donanımlı isimlerinden bir olan Ergün Kırlıkovalı’nın “Trump’ın Yakın Çevresinde Türk-Amerikan Dostluk Grubundan 5 Kişi Var” sözleri çok önemli olduğu gibi Trump’ın Türkiye politikasını yönlendiren üst akılıda gösteriyor. (Bkz. http://www.turkishny.com/interviews/40-interviews/230937-trumpin-yakin-cevresinde-turk-amerikan-dostluk-grubundan-5-kisi-var )

Bu isimlerin kimler olduğunu sır sanmayın. Aydın Doğan’ın damadı Mehmet Ali Yalçındağ bu isimlerden biri olabilir. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın e-posta adresinin hacklenmesiyle gündeme gelen ve bu e-postalar sonrası Doğan Medya’dan ayrılmak zorunda kalan Aydın Doğan’ın damadı Mehmet Ali Yalçındağ’ın, seçim gecesi Trump’ın yanında olduğu ortaya çıkmıştı. Seçim gecesini bile Trump’ın seçim merkezinde geçiren Yalçındağ, Hilton Hoteli’nde düzenlenen seçim kutlamasına da Türkiye’den katılan tek isimdi. Trump’a destek olan ve alanı boş bırakmayan başka isimler de vardı. DEİK bünyesinde kurulan Türk -Amerikan İş Konseyi Başkanı Ekim Alptekin ve arkadaşları seçim sürecinde alanı boş bırakmadıkları gibi kurumsal olarak ciddi bir lobi çalışması da yürüttü. Özellikle Trump’a çok yakın danışmanlarla geçmişten gelen ve güçlendirilen ilişkilerle, Türkiye’nin anlaşılmasında ve Türkiye karşıtlarının yürüttüğü algı operasyonlarının boşa çıkartılmasında etkili oldular. (Bkz. http://haber.sol.org.tr/toplum/secim-gunu-trumpin-yaninda-olan-turk-dikkat-cekti-e-postalar-ile-gundem-olmustu-175400 )

Yunanistan’ın ünlü tatil adası Mikonos’a özel jetiyle künefe servisi yaptırmasıyla adı duyulan işadamı Ekim Alptekin, AK Parti döneminde büyüyen işadamlarından,1977 Ankara doğumlu. Utrecht Üniversitesi’nde hukuk ve ekonomi öğrenimini tamamlayan Ekim Alptekin EA Group Yönetim Kurulu Başkanı. Ayrıca ABD’de jet motoru üreten Eclipse’nin kurucu ortağı olan Ekim Alptekin, Türk Amerikan Ticaret Odası olarak T.C. Bakanlar Kurulu kararıyla kamu yararına faaliyet gösteren Türk Amerikan İşadamları Derneğinin (TABA) Genel Başkanı. TABA ihracatı arttırmak ve Türk-Amerikan ticari ortaklığını güçlendirmek için çalışmalar yapıyor. Alptekin’in, Arnavutluk Fahri Konsolosluğu yanısıra Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) altında faaliyet gösteren Türk-Amerikan İş Konseyi (TAİK) yönetim kurulu başkan yardımcılığı görevi de var. Aynı zamanda 2012 yılında Türk Amerikan Cemiyeti tarafından Genç Toplum Lideri seçilen Ekim Alptekin, 2013 yılında Avrupa Dış İlişkiler Konseyi’ne seçilen isimler arasında yer almıştı.. Alptekin; İngilizce, Hollandaca, Fransızca ve Almanca dillerini biliyor. 2007 yılında gazeteci Aslı Aydıntaşbaş ile evlenmiş, nikah şahitleri ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ile AKP Sakarya Milletvekili Şaban Dişli olmuştu.. Ekim Alptekin ile Aslı Aydıntaşbaş bir süre sonra boşanmışlardı. Ekim Alptekin şimdi Nigar Talipzade ile evli ve bu evlilikten 3 çocuğu bulunmaktadır. 1975 doğumlu olan Nigar Talipzade, Azeri’dir. Talipzade, Türkiye’nin en ünlü mankenleri arasında gösteriliyor. (Bkz. http://gazeteport.com/2016/jetle-kunefe-servisi-yapan-adami-taniyalim-55031/)

Gördüğünüz gibi başkanın danışmanları da başkana benziyor!


Ömür Çelikdönmez
Twitter:@oc32oc39
omurcelikdonmez@hotmail.com

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir