KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Kuzey Kafkasya
  4. »
  5. Prof. Dr. Canan Karatay Nogay çayını keşfetti

Prof. Dr. Canan Karatay Nogay çayını keşfetti

Hasan Oktay Hasan Oktay - - 5 dk okuma süresi
459 0

Prof. Dr. Canan Karatay “Zahide Yetiş’le”de canlı yayında tereyağlı çay içti
hakan1
Geçtiğimiz günlerde “Çaya şeker yerine tereyağ katın” önerisinde bulunan Prof. Dr. Canan Karatay bugün de bir televizyon programına konuk oldu ve canlı yayında tereyağlı çay içti. Ayrıca hürriyet.com.tr, eski Türklerde içildiği söylenen o tereyağlı çayın tarifine ulaştı. İşte bahsi geçen tereyağlı çay. Hürriyet Haber 09 Mayıs 2016 – 16:43:18Prof. Dr. Canan Karatay “Zahide Yetiş’le”de canlı yayında tereyağlı çay içti

Çay içerken şeker yerine tereyağı kullanmanın vücuda faydalı olacağını söyleyen Prof. Dr. Canan Karatay, böylelikle çayın daha lezzetli de olacağını belirtti. Eskiden şeker yerine çaya tereyağı konduğunu belirten Karatay; “Orta Asya’da, Moğolistan’da eskiden şeker yokken tereyağlı çay içilirdi. Ben illa tereyağlı çay için demedim. Şeker yerine tereyağı daha faydalı. Çayı ve kahveyi şekersiz için. Bizi şişmanlatan da hastalandıran da şekerdir” dedi. Daha sonra Zahide Yetiş’in hazırladığı tereyağlı çayı içen Karatay, çayın bu şekilde çok daha lezzetli olduğunu söyledi.

İŞTE CANAN HOCA’NIN BAHSETTİĞİ TEREYAĞLI ÇAY

Ünlü diyetisyen Prof. Dr. Canan Karatay’ın çaya tereyağı katın açıklamasıyla birlikte bu çayın nasıl hazırlandığı da merak konusu oldu. Canan Hoca’nın bahsettiği çay Orta Asya Türkleri’nin kullandığı, Nogay Çayı. Ancak uzmanlar tereyağlı çay için uyarıyor

Peki, Nogay Çayı nedir, nasıl hazırlanır nasıl içilir? Nogay Türk Dergisi’nin de editörü olan Hakan Benli çayın tarifini anlattı.

Nogay Çayı, Orta Asya’da, Kafkaslarda ve Anadolu’da yaşayan Nogay Türklerinin yüzyıllardır içilen geleneksel içeceklerinden biridir. Bugün Türkiye’de ve özellikle köylerde yaşayan Nogay Türklerinin sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı zamanlarında demledikleri, sofralarından eksik etmedikleri bir çaydır.

Bu çay sofrada kahvaltıyla, diğer öğünlerde özellikle hamur işleriyle beraber içilen ve ayrıca keyif çayı olarak da demlenmektedir. Nogay Çayı na Nogaylar genelde “Ayakşay” derler. Toplum tarafından “Tatar Çay” olarak da bilinmektedir.
Nogay çayını demlemek için öncelikle bir tencereye ihtiyacımız var. Bildiğimiz yemek tenceresi. Önce tencereye bir litre su koyarak kaynatmaya başlıyoruz. Suyun üzerine üç – dört yemek kaşığı bildiğimiz normal siyah kuru çay ilave ederek demlenene kadar birkaç dakika kaynatıyoruz. Kaynayan çayın üzerine iki su bardağı süt ilave ederek karıştırıyoruz. Tencereye iki çay kaşığı tuz ilave ederek birkaç dakika daha kaynatıyoruz. Çayımız hazırlanmış oldu. Bu çayda şeker kullanılmaz.

Nogay Türkleri çaylarını yazın farklı kışın farklı hazırlamaktadırlar. Nogay çayının demlenmiş hali yukarıda anlattığımız tarifteki gibidir. Bu hazırlanan tarife ilave olarak kışın genellikle çay demlendikten sonra üzerine bir çay kaşığı karabiber ve bir çay kaşığı tereyağı ilave ederek, Nogayların “Tostakay “ adını verdikleri kaselere dökerek servis edilir. Nogay çayı normal çay bardaklarıyla içilmez. Çorba kasesi ile içilebilir ancak kaşık kullanılmaz.
Nogay çayına ayrıca isteğe bağlı olarak kaymak da ilave edilebilir. Ancak kaymakla karabiber bir kullanılmaz.

Benli, Nogay Türkleri’nin Nogay çayı ile ilgili söyledikleri şiirleri bile olduğunu söyledi ve şiiri aktardı:

NOGAY ŞAYIM

Nogay şayım sarı şay,

Bal şekerden tatlı şay,

Nogayımdın ası şay

Aslarımdın bası şay.

Börtüp börtüp kaynagan

Boza tasta oynagan

Adem işip toymagan

Nogay şayım sarı şay
Kalemperi kokugan

Burcu tuzu tatlıgan

Katı kaymak katılgan

Nogay şayım sarı şay
Nogay şayım sarı şay,

Denge derman darı şay,

Nogayımdın ası şay,

Aslarımdın bası şay.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir