KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. PKK’nın Kaçakçılık Yöntemleri

PKK’nın Kaçakçılık Yöntemleri

Hasan Oktay Hasan Oktay - - 6 dk okuma süresi
335 0

PKK’nın Kaçakçılık Yöntemleri
​Doğu ve Güneydoğu bölgesinde terör eylemlerinde bulunan terör örgütü PKK’nın en önemli gelir kaynaklarından biri sınır bölgesinde bulunması nedeniyle gerçekleştirdiği kaçakçılık faaliyetleridir. Bu faaliyetler iki yolla gerçekleştirilmektedir. İlk olarak sınırda mayınlı bölgelerde gedik açma, ikinci olarak ise gümrük kapılarından yapılan çıkış-giriş yöntemidir. Kaçakçılık sayesinde elde edilen malzemelerin Batı illerine taşınması sırasında ise önce bir araç yola çıkmaktadır. Belli bir süre sonra kaçak malzemeyle yüklü olan araç yola çıkar. İlk araç yolun Türk güvenlik güçleri tarafından kesilmemiş veya kontrol edilmediğine bakar ve bu durumu arkadaki araca bildirir. Bu sayede kaçak mallar Batı illerine güvenli bir şekilde transfer edilir. Ayrıca kaçakçılık işlemini gerçekleştirenler belli bölgelerde ise araç değiştirmektedir. Böylelikle güvenlik hat safhaya çıkmaktadır.
​Sınırda gedik açmak isteyen PKK, ilk öncelikle sınır karakollarına uzak ve mayın patlamalarının duyulmayacağı yerleri tespit etmektedir. Yapılan tespit sonrası günlerce süren beklemelerle Türk güvenlik güçlerinin hangi günlerde bölgede keşif ya da operasyon yaptığı öğrenilmektedir. Güvenlik güçlerinin bölgeye gelmediklerini tespit ettikleri bir gün onlarca hatta yüzlerce koyunu gedik açılacak yere getirilir. Bu koyunlar sınır telleri kesildikten sonra birkaç defa sınırda Türkiye-İran/Irak ve İran/Irak-Türkiye arasında karşıdan karşıya geçirilmektedir. Bu süreçte koyunların bastığı mayınlar patlayarak kaçakçılığın yapılacağı yer mayından temizlenmektedir. Tabi ki, bu gedikten yüzlerce bekli milyonlarca dolar değerinde kaçakçılık yapacak olan PKK için birkaç koyun hiç önemli değildir. PKK, Türkiye’nin İran ya da Irak sınırında açtığı bu gediklerden Türkiye’ye başta akaryakıt, elektronik ürünler (telefon, bilgisayar, fotoğraf makinesi…) ile uyuşturucu ve silah sokmaktadır. Ülkeye sokulan bu malzemeler sınır illerdeki sempatizanlara teslim edilir ve sonrasında ise piyasada eritilmeye çalışılır. Uyuşturucu Batı illerine gönderilirken silahlar ise Doğu’da silah satın almak isteyen ailelere teslim edilir. Satılan ürünlerin, uyuşturucunun ve silahların karları direk PKK’nın kasasına gider.
​PKK, ikinci olarak sempatizanları aracılığı ile gümrük kapılarında kaçakçılık yapmaktadır. Örnek olarak Türkiye’nin sınır ilçesinde bulunan bir araç sahibi aracında karşı ülkenin sınır ilçesine gideceği kadar yakıtı deposunda bırakır. Bu yakıtla örneğin İran’a giden araç İran’da bütün deposunu ve ekstradan birkaç bidonu doldurarak geri döner. Bu sayede elde edilen akaryakıt bölgedeki anlaşmalı akaryakıt istasyonlarına teslim edilir. Ayrıca gümrük kapılarında çalışan insanlar, bazı durumlarda yapılan kaçakçılık faaliyetlerini görmezden gelirler. Çünkü konuşulan para miktarı dudak uçuklatan seviyelerdedir ve bu da bazı görevlilerin aklını çelmeye yetmektedir. Ancak gümrük kapılarında yaşanan kaçakçılık olayları karşısında sessiz kalmayan bazı görevlilerde bulunmaktadır. Bunun neticesinde bu görevliler tehdit veya darp edilmektedir. Dönen bu değirmenin çarkına su taşımak istemeyen memurlar, en kötü ihtimalle ise bölgeden gönderilmeye çalışılmaktadır. Bugün paralel örgütler gibi devletin içine sızan örgütlere sempati duyanlar olduğu gibi PKK’ya benzer sempatiyi besleyen isimlerde bulunmaktadır. Bu ise PKK’nın kurduğu çarkın yıkılmasını daha da zorlaştırmaktadır.
​Geçmişten bu yana ülkemizin Doğu ve Güneydoğu bölgelerinin yoksulluğu dile getirilir. Ancak unutulan nokta bölgedeki zenginler ile fakirler arasında önemli bir uçurumun bulunduğudur. Bu süreçte zenginleşmek isteyen bir kesim aniden önemli derecede zenginleşebilmektedir. Bu zenginleşme ise bölgede uyuşturucu, akaryakıt, elektronik ürün, sigara ve tarihi eser kaçakçılığına dayanmaktadır. Örnek olarak Türkiye’de satışa sunulmayan birçok pahalı ünlü marka aracı Doğu ve Güneydoğu illerinin sınır bölgelerinde görülmesi normal bir durumdur. Özellikle bu noktada dikkati çeken ise bazı insanların bu araçları çok hoyrat kullanmasıdır. Mesela aniden çok fazla zenginleşen bir adam değeri 500.000 TL’den fazla olan bir aracı dağda, taşta ve tarlada hiç korkmadan kullanmaktadır. Bunun nedeni ise bölgedeki değirmenin suyunun akmaya devam etmesidir…

Kafkassam Emrah Kaya

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir