KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. İran
  4. »
  5. İran Suriye ve Irak’tan çıkacak mı?

İran Suriye ve Irak’tan çıkacak mı?

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 5 dk okuma süresi
316 0

Türkiye ve Irak ilişkileri, son günlerde Başika kampı üzerinde yoğunlaşan ve tansiyonun yükselmesine yol açan gerilim nedeniyle olumsuz bir sürece evrilmiş durumda. Söz konusu gerilim, Irak hükümetinin, Türkiye’nin, kendi sınırları içerisinde güvenlik tehdidi arz eden DAEŞ terör örgütü ile mücadele ve bu bağlamda DAEŞ’in Irak sınırları içerisindeki etkinlik sahalarının imhasına yönelik hamlelerinden duyduğu rahatsızlık ve hatta uluslararası platformda Türkiye’nin bu hamlelerine karşı yaptırım uygulanması talebi ile daha farklı boyutlara dönüşme riskini taşımakta. Irak’ın, Başika kampı ile ilgili olarak BM nezdindeki girişimleri, ABD’nin, Türkiye’nin sınır ötesi harekatlarını “illegal” olarak nitelendiren yaklaşım ve tavrı, söz konusu gerilimin uluslararası boyutunu da ortaya koyuyor.

Türkiye ve Irak arasındaki Başika krizinin uluslararası yansımaları zahiri bir niteliğe sahipken, bölgesel eksende bu krizin yarattığı atmosfer gözlerden kaçırılmaktadır. Son 6-7 yıllık süreçte, bölgesel denklemi şekillendiren aktörlerin başında gelen İran’ın Başika krizi karşısında tavrı merak edilmektedir. İran her ne kadar bu kriz bağlamında “krizin büyümemesi” ve “diplomatik çözüm” tavsiyelerinden oluşan bir tavra sahip olsa da esasen bu kriz bölgedeki İran nüfuzunun ve tekelleşmesinin artmasına yarar sağlayacak olması sebebiyle İran açısından dikkatle takip edilmektedir. Türkiye’nin Suriye’de yürüttüğü Fırat Kalkanı harekatı ve Irak’da DAEŞ ile mücadele kapsamındaki faaliyetleri İran açısından bölgede son yıllarda kazanmış olduğu “tekel” konumuna karşı “tehdit” olarak algılandı. Bu bağlamdaki rahatsızlığını çeşitli resmi açıklamalar ile dile getiren İran, Türkiye’nin Suriye ve Irak’daki varlığının bir an önce sona ermesini ummaktadır.

Peki, İran’ın Suriye ve Irak’daki varlığı ile Türkiye’nin Suriye ve Irak’daki varlığı kıyaslandığında ortaya nasıl bir tablo çıkmaktadır? İran, Suriye krizinin başlangıcından itibaren doğrudan ve paramiliter araçları vasıtasıyla bu sürece dahil olmuştur. Irak’da ise, DAEŞ’in 2014 yılında Irak’da elde ettiği hakimiyet alanlarına karşı aynı araçlarla varlık göstermeye başlamıştır. Bugün itibariyle, hemen hemen hergün, İran Devrim Muhafızların’a bağlı üst rütbeli komutanlar ve subayların Suriye’deki çatışmalarda öldürüldükleri, Irak’da, Kasım Süleymani liderliğinde “Şii Kurtuluş Ordusu” oluşturma çalışmalarının söz konusu olduğu tablo karşımızdadır. Bu tablo İran’ın, Suriye’deki fiili varlığını (bizzat kendi ordusu aracılığıyla), Irak’da ise Şia mezhepçiliğinin, mezhepçiliğin siyasallaştırılmasının en üst boyutunun örneklerini sunmaktadır. İran’ın, bölgedeki stratejik konumunu güçlendirmek adına uyguladığı jeo-mezhepsel politika ve bunun yansımaları son derece açık bir biçimde görülmekteyken, Türkiye’nin, iç güvenlik sorunlarının başında gelen terörizmin iki temel kaynağı olan PKK/YPG-PYD ve DAEŞ terör örgütleri ile mücadele adına gerçekleştirdiği hamleler neden rahatsızlık yaratmaktadır? İran, fiili olarak ve aleni biçimde iki ülkenin sınırları içerisinde yürüttüğü stratejik uygulamalar uluslararası ve bölgesel bağlamda rahatsızlık yaratmazken, Türkiye’nin kendi güvenliği ile ilgili olarak uyguladığı politika ve girişimler hangi sebeple tepkiye neden olmaktadır? Kendi Özel Kuvvetler Komutanlığına bağlı üst rütbeli subayların Suriye’deki çatışmalara bizatihi dahil olmadığı, Irak’da, bölgenin hassas mezhepsel yapısı nedeniyle bu konuda son derece hassasiyet gösteren, Özel Kuvvetler Komutanı liderliğinde ve organizasyonunda mezhepçi “Sünni Kurtuluş Ordusu” oluşturma girişimi gibi yalnızca kaosu besleyecek girişimler ile hiçbir ilgisi bulunmayan ve amacı yalnızca terörizmle mücadele olan Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı “başka devletlerin toprağında illegal olarak bulunma” eleştirisi, İran’a neden hiç yöneltilmemektedir?
Çağatay Balcı/kafkassam
http://eurasiadiary.info.tr/news/specialist-view/76588-iran-suriye-ve-iraktan-cikacak-mi#.V_ilKyiAcyE.facebook

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir