KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. İran, Rusya ve Türkiye`nın aslı kaygıları Suriye`de Asad`dan sonraki rejim

İran, Rusya ve Türkiye`nın aslı kaygıları Suriye`de Asad`dan sonraki rejim

Hasan Oktay Hasan Oktay - - 3 dk okuma süresi
314 0

TURMEB olarak İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi`nin Türkiye, İran ve Suriye denkleminde görüş farklılılarının olduğunu ve hiçbirşeyin birkaç toplantı ile çözülemeyeceğini belirtmesinin yankılarını enerji uzmanı Umud Şukriye sorduk. Enerji uzmanı Umud Şükri Suriye krizinin sadece bölgesel ittifakla çözülebilceğini düşünüyor: “Bu krizden bütün komşu ülkeler etklenmiştir, bu arada Türkiye daha fazla etkilenen ülke haline gelmiştir. 3 millionan fazla mülteci, IŞID sorunu ve aynı zaman Suriyedeki Silahı kürt grupların kürt kanton oluşturmaları Türkiyenin milli güvenliğin tehlikiye sokmuş durumda. Rusya ve ABDin PYD yi desteklemsi Türkiyen zor durumda bırakmıştır. Kürt devlet veya kantonun kurusluması ve resmileşmeşi İran ve Türkiye acısından çok önemli ve tehlikeli bir durum. Her iki ülkenin milli güvenlik konusun etkileyecek kadara potanseiyeli bir gelişme ve tabii ki, her iki ülke bu konuda ortak siyaset yürütebilir. İki ülkenin çıkarları farklı olsa bize koşullar daha ortak bir siyaset izlemelerini zorunlu hale getirebilir. Kürt koridorun kurulması da bu ülkerin lehine değil. Iki ülke Suriye krizinde Daha ortak bir yol harıtası çizebilmek için daha fazla görüşme yapılmalı, her iki ülke baazi politikalarini revize etmeli

Her iki ülke Suriye krizinde baştan beri farkli siyasetler izlemiş ama günümüzde ortak siyaset izlemeleir gerekiyor, hiç bir ülke tek başına bu sorunu çözmek durumunda değil. Bence İran, Rusya ve Türkiye`nın aslı kaygıları Suriye`de Asad`dan sonraki rejim.

Uçak krizinden sonra Türkiye daha fazla kaynaklatan doğal gaz alam konusunda adım atmaya başlamış, İran yaptırımlardna sonra doğal gaz ve petrol üretim ve iharacat kapasitesini artmış dıurumda ve yeni masraf bazari peşindi, İran yıllık 10 miliyar metre kub doğal gaz Türkiye ihrac ediyor ama bu rakamin iki katlama potanseiyeli var iki taraf fiyat ve anlaşma konusnda anlaşırsa Türkiye İranda ithal ettiği doğal gazın miktarın ikiye katlayabilir.

Uzun vadede de ise İran Avrupaya doğal gaz ihrac etmek isterse en uygun transit ülke tabı ki Türkiyedir. Böyle bir proje gerçekleşirse Türkiye hem İrandan daha ucuz gaz alma şansına sahip olacak, hem de AB enerji güvenliğinde önemli rol oyanma şansını yakalayacak.”

Karabakhdoday

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir