KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Erdoğan’ın papayla görüşmesine kızan Hollanda büyükelçisini geri çekti!

Erdoğan’ın papayla görüşmesine kızan Hollanda büyükelçisini geri çekti!

Ömür Çelikdönmez Ömür Çelikdönmez - - 6 dk okuma süresi
276 0

1959’dan sonra ilk olma özelliği taşıyan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tarihi ziyaretinde, Vatikan sınırları içinde ilk kez Türk bayrağı dalgalandı. Ziyaretin ortak temasını Kudüs kararı oluşturmuştu. İlk kez Türkiye’nin liderliğinde İslam ülkeleri ile Vatikan ve Hıristiyan ülkelerin çoğunluğu abd başkanı Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti ilan etmesine birlikte hayır dediler. Vatikan Erdoğan’ı karşılamak için olağanüstü önlem aldı. Hatta öyle ki, Polis yetkilileri, Erdoğan’ı ve beraberindeki heyeti korumak için alınan bu tedbirlerin, Avrupa Birliği’nin (AB) kurucu anlaşması kabul edilen Roma Anlaşması’nın 60. yıl dönümünü münasebetiyle geçen Mayıs ayında bu kente gelen AB üyesi ülke liderleri ve AB kurumlarının başkanları için alınanlarla benzer olduğunu açıkladı. Hatırlarsanız 27 lider ve üç kurumun başkanları, Vatikan’da Papa tarafından da kabul edilmişti.

Erdoğan’ın Vatikan’da Papa ile görüşmesine Trump’ın bozulacağını beklerken Hollanda’nın bu bozulma önceliğini Trump’a kaptırmaya niyetinin olmadığı, Hollanda Dışişleri Bakanlığının, Türkiye’deki büyükelçisini resmi olarak geri çektiğini açıklamasıyla anlaşıldı. Bakanlık açıklamasında Türkiye’nin de Hollanda’ya yeni büyükelçi atamasınının kabul edilmeyeceği, Türkiye ile konuyla ilgili görüşmelerin durdurulduğu belirtildi. Mart ayında, Türk bakanların Hollanda’da yapacağı toplantıların engellenmesi üzerine Türk tarafı, Hollanda’nın Ankara Büyükelçisi’nin Türkiye’ye alınmayacağını deklare etmişti. Hollanda hükümetiyle yaşanan krizde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, gittiği Rotterdam’da Hollanda polisi tarafından ülke dışına çıkarılmıştı.(1) Türkiye Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın, polis zoruyla sınır dışı edilmesi nedeniyle Hollanda aleyhine dava açmış, yapılan uygulamayla ilgili Nazi benzetmesinde bulunmuştu. Hollanda hükümeti ise Kaya’nın sınır dışı kararının doğru olduğu görüşünde ısrarını sürdürmüştü. İlişkiler maslahatgüzar düzeyinde Gelişmeler üzerine Türkiye, ülke dışında bulunan Hollanda’nın Ankara Büyükelçisi’nin dönmesini istememişti. İki ülke, krizden bugüne diplomatik temsilini karşılıklı olarak maslahatgüzar düzeyinde tutuyordu.(2)

Hollanda hükümetinin aldığı karar “Hollanda ile Türkiye son dönemde çeşitli düzeylerde görüşmeler gerçekleştirdi. Bu görüşmeler şu aşamada, ikili ilişkilerin normalleşmesi yönünde bir perspektifi henüz sunabilmiş değil. [Dışişleri Bakanı] Zijlstra, ‘Türkiye ile Hollanda arasındaki görüşmeler birbirimize yaklaşmak için bir fırsat sunuyordu ancak normalleşmenin nasıl gerçekleşmesi gerektiği konusunda bir yöntem üzerinde anlaşamadık’ dedi. Dolayısıyla, Hollanda hükümeti Mart 2017’den bu yana Türkiye’ye alınmayan Ankara Büyükelçisi’ni resmen geri çekme kararı verdi. Hollanda’nın Türkiye’de bir büyükelçi bulundurmadığı süre boyunca, Hollanda Türkiye’nin yeni bir büyükelçisinin Hollanda’daki görevlerini üstlenmesine de izin vermeyecektir. Bu mesaj kısa süre önce Lahey’deki Türk maslahatgüzarına da iletildi. Bu durum, Türkiye’yle görüşmelerde bir duraklamaya yol açmış bulunmaktadır.” ifadesiyle dünya kamuoyuna duyuruldu.
Hollanda’nın Türkiye’ye karşı iyi niyet beslemediği; Suriye’den yönelecek balistik füze saldırısına karşı Ocak 2013’te Türkiye’yi korumak amacıyla yerleştirilen Hollanda’ya ait Patriot bataryalarının, Ağustos 2014’te Hollanda Hükümetinin, Patriot hava savunma sistemlerini geri çekme kararı almasıyla ortaya çıkmıştı.(3) Patriot krizini Hollanda Hükümeti’nin, Türkiye kökenli dini oluşumlara yönelik “paralel toplum” araştırması nedeniyle Ankara ve Lahey ilişkilerinde ortaya çıkan gerilimin tırmanması izlemişti. Sonrasında ise Avrupa’da son dönemde artan aşırı sağın yükselişi ve Türk siyasilerin referandum mitingleri arasında kalan gurbetçiler, Türk konsolosluğu önünde toplanmış, ancak Hollanda polisi atlar ve köpeklerle sert şekilde müdahale etmiş, gurbetçilere seslenmek için Hollanda’ya giriş yapan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Rotterdam’da Hollanda polisi tarafından ülke dışına çıkarılmıştı. Gelişmeler üzerine Türkiye, ülke dışında bulunan Hollanda’nın Ankara Büyükelçisi’nin dönmesini istememişti.(4) Hollanda ve Türkiye büyükelçilerini karşılıklı olarak persona non grata ilan etti. Devletler arası ilişkilerde persona non grata “istenmeyen kişi”, bir ülkeye girmesi veya o ülkede kalması ülkenin yerel hükûmeti tarafından yasaklanan yabancı bir kişi. Kendisine verilen siyasi dokunulmazlık hakkı sayesinde tutuklama ve herhangi bir kovuşturmadan korunan yabancı bir diplomata herhangi bir ülkenin uygulayabileceği en ciddi kınama biçimi olarak kabul edilir. Şimdi iki ülke arasındaki kriz AB krizine dönüşür mü? Birlikte göreceğiz.
Bakınız:
1- http://www.haberturk.com/hollanda-hukumeti-turkiye-deki-buyukelcisini-resmi-olarak-geri-cekti-1825131
2- https://www.cnnturk.com/dunya/hollandayla-gerilim-turkiye-buyukelcisini-geri-cekti
3- http://www.abhaber.com/hollanda-turkiyedeki-patriotlari-geri-cekiyor/
4- https://tr.sputniknews.com/avrupa/201802051032111514-hollanda-turkiye-buyukelcisini-resmen-cekti/

Ömür Çelikdönmez
Twitter:@oc32oc39

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir