KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Elon Musk’ı Devlet Başkanımın Elini Neden Sıktı?

Elon Musk’ı Devlet Başkanımın Elini Neden Sıktı?

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 6 dk okuma süresi
448 0

Dünya bor rezervinin %70’i Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisindedir. (1) Ayrıca dünya bor pazarının da %35’ini kontrol eden yine Türkiyedir. Elbette ki ham hali bile çok değerli ama işlenmiş bir bor çok daha değerli oluyor. Çin’li Dalian Jinma şirketi ile Eti Maden anlaşması kapsamında Balıkesir’de bor karbür tesisi kurulacağını aktaran Berat Albayrak, “Bor karbür teknolojisiyle bor madeninin değeri ürüne dönüştüğünde iki bin kata kadar artacak. Bor karbür ile 400 dolardan 400 bin dolara çıkan bir katma değer oluşacak” dedi. (2) Öte yandan 2021’de elektrikli araç pazarına yerli otomobil ile giriş yapmaya hazırlanıyoruz. Çin’in pil üretimi için inşa ettiği fabrikalar harıl harıl çalışırken, Elon Musk’ın elektrikli aracı için ürettiği pillere rakip olan çok daha verimli pilleri üretme iddiasında olan da yine Çin. Geçtiğimiz günlerde Çin ile yapılan anlaşma da bence elektrikli araçlarda kullanılan pil piyasasında söz sahibi olmak isteyen Çin’in elini güçlendirecek bir konu.

Milli ve yerli teknoloji söylemlerinin havada uçuştuğu ama özellikle yerli ve milli diyebilmek için gerekli enstrümanların hiçe sayılarak milli teknoloji geliştirdik diyenlerin danışmanlığı ile konuşan siyasilerin, ülkemizin madenlerini işleyecek teknolojinin de yabancı ülkeler tarafından kurulmasına ön ayak olmaları ve teknoloji transferi söylemleri ile milli bir sanayi cennetine dönen Türkiye’nin özellikle Bor rezervleri nedeni ile Sudi Arabistan’ın güvenliğini sağlayan askeri teknolojileri para ile satın alındığı halde bu sistemlerin kontrolünün satıcılarda olmasına benzer bir tehditle karşı karşıya kaldığımızın dile getirilmemesi ise çok acı. Açıkçası, geliştiren bir ülke olmadığımızı ve çok başarılı bir entegretör olduğumuzun altını çizmekte fayda görüyorum. Milli bir programlama dilimiz yok ama programlama dillerine hakim çok sıkı iş gücümüz var. Adobe gibi bir markamız yok ama Adobe ürünleri ile adeta dans eden yetenekli insanlarımız var. Kısacası yapay zeka geliştiremeyiz ama yapay zekanın bilinç aktarımını yapabilecek nesillerimiz var. Hal böyle olunca, uçtan uca güvenliği sağlanmış bir kablo olmaktan öteye geçiş yapamıyoruz.

Peki, Elon Musk sadece bize ait uyduları göndermek için mi Cumhurbaşkanımız ile görüştü sizce? Benim görüşüm çok net. Elon Musk’ı benim ülkeme gelerek, milli söylemleri ile gençlerin beğenisini kazanan Cumhurbaşkanımıza, bor madenlerini değerlendirmek istediğini de dile getirmek adına kendisini ziyaret etmiştir. Başarılı bilim adamı Tesla’nın bilgi birikimine konarak kendisini dahi ilan eden Elon Musk, Cumhurbaşkanımızın elini sıkarak, yerli elektrikli araç üretimi için de eminim ki destek olma sözü de vermiştir. Bu tokalaşma Türk gençliği ile yapılmadığı için yine Türk gençliği tarafından eleştirilen sadece Cumhurbaşkanımız değil elbette. Özellikle, yabancı teknolojilerin sponsorluğunda milli söylemlerin havada uçuştuğu etkinlikleri düzenleyen kurum yöneticileri de ciddi şekilde eleştiriliyor. Hadi Cumhurbaşkanı bilmiyor ve bilen olduğu sandıkları tarafından yanıltılıyor ve bunu göremiyor diye eleştiriliyor diyelim. Peki, yetkin sanılan kurum yöneticilerinin yabancı teknolojileri milli diye lanse etmeleri de neyin nesidir? Türk gençliğinin destek vermeyi kestiği kurumların başında gelen BTK, başkanı ve yönetim kadrosunun enteresan tavırları nedeni ve yabancı teknolojiler ile aktif dizin yapısında oldukları için dışa bağımlılar. İçeriden yani Türk gençliğinden destek almak yerine yabancı teknolojilere yüksek lisans bedelleri ödemeyi tercih ederek güvenliklerini sağlıyorlar. Kısacası, milli söylemler popülizmden öteye geçilmiyor.

Bor ile deterjan ve ısıya dayanaklı borcam üreten Türkiye, elektrikli araçlarda kullanılan pilleri üretmeye talip oldu. Bu konuda stratejik bir anlaşmaya Çin ile birlikte imza atıldı. Umarım, tersine mühendislik ile Çin’in kurduğu fabrikanın çok daha gelişmiş olan birçok fabrikayı da Türkiye kurmayı başarabilir. Ancak, bu fabrikalarda Türk Telekom gibi daha nice fabrikaların başına geldiği gibi satılmaz ve sadece üretim ya da istihdam odaklı olarak ülkemize katma değer sağlar.

Kısacası Elon Musk’ı devlet başkanımın elini sıktı diye kendi kabuğuna çekilen Türk gençliği, yeni dönemde yapay zeka ile hükümet yönetim sistemi sayesinde milli bir yapay zekayı devreye alabilir.

1- https://www.haberler.com/dunya-bor-rezervlerinin-yuzde-72-si-turkiye-de-2-haberi/

2- https://tr.sputniknews.com/ekonomi/201806071033766084-berat-albayrak-turkiye-bor-stratejisi/

Burak Bozkurtlar kafkassam siber güvenlik uzmanı

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir