KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Bugün 16 Ağustos 2017

Bugün 16 Ağustos 2017

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 2 dk okuma süresi
286 0

Bugün 16 Ağustos 2017. Kıbrıs Türklerinin 16 Ağustos 1960’da kurulan ortak federe Kıbrıs Cumhuriyeti’nden Akritas ve İfestos soykırım planları çerçevesinde silah zoru ile atılmasının 54’üncü, ortak Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ilanının 57’nci yıldönümü!

57 Yıl önce Türkiye, İngiltere ve Yunanistan’ın Zürih ve Londra’da imzaladıkları Garanti ve İttifak Antlaşmalarına dayanılarak Türk ve Rumlardan oluşan ortak federe Kıbrıs Cumhuriyeti 16 Ağustos 1960 tarihinde ilan edilmiş, ancak 3 yıl yaşayabilmişt!. Rumlar 1963’de Ortak federe Kıbrıs Cumhuriyeti’ni bir gecede yıkarak mevcut yapıyı bilindiği üzere Rum üniter devletine dönüştürüvermişti!

Düşünebiliyor musunuz Rumlar 1963’de Akritas ve İfestos planları ile Kıbrıs Türklerini soykırıma tabi tutarak imha etmeye kalkışıyor! Türk tarafı ise 1964’den başlayarak konuyu müzakere ederek çözmeye çabalıyor!

Kıbrıs Müzakere tarihindeki ilk temas Türk tarafının talebi üzerine 1 Ocak 1964’de Dr. Fazıl Küçük ile Makarios arasında barikatların ortadan kaldırılması konusunda gerçekleşmiştir…

Devamında müzakere süreci, Türkiye’nin ısrarlı mücadelesi neticesinde Birleşmiş Milletler gözetiminde ilk olarak 3 Haziran 1968’de Beyrut’ta gerçekleşmiştir. Görüşmeler 1974’e kadar devam etmiş, süreç 15 Temmuz 1974’de Rum/Yunan darbesi ile son bulmuştur!

Aradan geçen 53 yılın ardından gelinen son aşama itibarıyla artık BM parametreleri içerisinde Kıbrıs konusuna bir çözüm bulunamayacağı anlaşılmıştır. Kıbrıs Rum tarafı bugüne kadar en az 15 kez BM öneri ve planlarını reddederek çözümün önünü tıkayan taraf olmuştur!

Artık zaman kaybedilmeden bir an evvel ortak akılla yeni yol haritamız belirlenmeli, kurumsallaşma, ambargoların kaldırılması, devletimizin yeniden yapılandırılarak içte ve dışta geliştirilmesine yönelik adımlar atılmaya başlanmalıdır.
Gökhan Güler

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir