KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. BREXIT VE SONRASI

BREXIT VE SONRASI

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 4 dk okuma süresi
343 0

Birleşik Krallık’ın AB’den ayrılması 2 yılı bulacak. Bu süre işlerken hükümetin yüzlerce yeni yasayla uğraşması gerekecek. AB yanlılarının en çok endişelendiği konular arasında “serbest dolaşım ve ticaret” bulunuyor.
İnsanlar Birleşik Krallık’taki AB vatandaşlarının ve Avrupa’daki İngilizlerin serbest dolaşım haklarının ihlal edilmesini istemiyor ve bu konuda endişelerini dile getiriyor. Aynı zamanda İngilizlerin AB’den ayrıldığı gün başlatabileceği ikili ticaret anlaşmalarını garanti altına alması gerekiyor. Şimdilik ABD ve Avustralya bu tarz anlaşmalara yakın duruyor. Hindistan, Türkiye, İsrail ve bazı Avrupa ülkeleri de Birleşik Krallık ile daha fazla ikili anlaşmalar imzalayacak potansiyel ülkeler arasında.

Birleşik Krallık’ın AB’den ayrılması senelerdir konuşulmayan yerel sorunların da yeniden tartışılmaya açılmasını beraberinde getirecek; İskoçya ve Kuzey Irlanda’nın bağımsızlığı bunlar arasında. Birleşik Krallık bu ülkelerin de Brexit sonrası ticaret açığı ve serbest dolaşımla ilgili endişelerini gidermekle uğraşacak. İskoçya’da ikinci bir bağımsızlık referandumu başbakan Theresa May tarafından engellenmek istense dahi İskoçya bu konuda ısrarcı olacağa benziyor. İngiliz ekonomisi büyük bir krizle karşılaşmadıkça Brexit’ten geri dönüş çok zor görünüyor. Theresa May’in “Sert Çıkış” taktiği adadaki iç siyaseti iyice zora sokacak gibi göründüğünden, hükümet daha yumuşak bir pazarlık stratejisi de izleyebilir.

Birleşik Krallık’ın “Küresel Britanya” idealinin gerçekleşmesi Avrupa güvenliğinde etkin rol oynamaktan geçiyor. Birleşik Krallık, NATO’ya daha fazla katkı sağlamak zorunda. Özellikle Rusların Doğu Avrupa’daki saldırgan politikalarına karşı NATO ile işbirliğinde ‘vites yükseltmek’, İngiliz hükümeti için bir zorunluluk haline gelmiş bulunuyor. Akdeniz’deki Kıbrıs, Suriye ve Filistin meseleleri ise Birleşik Krallık’ın ayrı ayrı ilgilenmesi ve katkı sağlaması gereken sorunlar arasında yer alıyor. Birleşik Krallık’ın Brexit sonrası en önemli partnerleri İngiliz Milletler Topluluğu’ndaki ülkelerle beraber hiç şüphesiz ki aralarındaki “özel ilişki’ münasebetiyle ABD olacak. Ortadoğu’da ise Türkiye, İsrail ve Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi İngilizler için önemli stratejik ortaklar olabilir. Sonuç olarak Brexit ekonomik ve siyasi olarak bazı istikrarsızlıklara gebe olacak gibi görünse de, ülkelerin Birleşik Krallık ile geliştireceği ikili ilişkiler çok önemli kazançlara yol açabilir. İngiliz hükümeti eğer adanın kuzeyinden esecek ‘Bağımsızlık Rüzgarları’nı ve AB tarafından önlerine konacak milyarlarca Euroluk faturayı problem olmaktan çıkarabilirse, Britanya yeni bir fırsatlar ülkesi haline gelebilir. Polat Üründül

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir