KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Bolşevikler Döneminde KULAK’LAR, Dekulakizasyon

Bolşevikler Döneminde KULAK’LAR, Dekulakizasyon

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 3 dk okuma süresi
520 0

Kulak sözcüğü aslen Yumruk anlamına gelmektedir.!917 Rus devrimine kadar Kulak sözcüğü
Ünlü Rus düşünür Alexander Nikolaevich Engelhardt, dönemde Kulakları şöyle tanımlamıştır: “Kulaklar toprakları, ekonomiyi ve emeği sevmezler. Sadece parayı severler. Kulak sermaye tarafından finanse edilir. Tek düşüncesi ise paradır” Sekinde Kulakları tanımlamıştır. Aslında Zengin köyüler tanımlaması tam günümüz zamanına en uygun tanımlama olacaktır. Kırsal burjuvazi ve spekülatör olarak tanımlamalarda bulunmaktadır.1918 Rusya’sında yoksul köylüler dönemin kolektif çiftliklerinde birleşmeye başlayınca Kulakların etkileri azalmaya başlamıştır. Bu sebeple silahlanarak Dönemin Sovyetler Birliği Komünist partisine karşı ayaklanmışlardır. Bu dönemde lenfin Kulak’lar ile mücadele edilmez ise çarlık dönemin geri döneceğini iddia etmiştir. Bu sebeple 1918 ‘de Kulak’ların arazilerine el konulmaya başlanmıştır.1929 ‘da (I пятилетний план, первая пятилетка) SSCB’nin ilk 5 yıllık planı çerçevesinde kulaklar ile mücadele başlanmıştır. Bu çerçevede Bir çok kulak tutuklanmış, sürgüne gönderilmiş yada tutuklanmıştır.1930-1931 yılları arasında 1.8 milyon ‘A yakın kulak ve ailesi sınır dışı edildi. Bu sınır dışı etmeler OGPU üzerinden yapılmakta idi. Bu kızıl terör olarak adlandırıldı. Sibirya, Kuzey Rusya, Urallar ve Kazakistan temel sürgün bölgeleri idi.1 0cak 1932 kayıtlarında 1317022 kişinin sürdün edildiği kayıtlıda sadece kuzey Kazakistan’a 139039 kinin ,güney Kazakistan’a 41669 kişinin gönderildiği tahmin edilmektedir.
Kafkassam / Ömer GÖK

http://feb-web.ru/feb/kle/kle-abc/ke9/ke9-7974.htm
Nicolas Werth, Karel Bartošek, Jean-Louis Panné, Jean-Louis Margolin, Andrzej Paczkowski, Stéphane Courtois, The Black Book of Communism: Crimes, Terror, Repression, Harvard University Press, 1999, hardcover, 858 pages
Краткий курс истории ВКП(б) (1938 год) // Репринтное воспроизведение стабильного издания 30-40-х годов.
В. Ф. Чуркин, кандидат исторических наук. «Самоидентификация крестьянства на переломном этапе своей истории» // «История государства и права», 2006, N 7)

The ‘Zations– Collectivization and Dekulakization

Самоидентификация крестьянства на переломном этапе своей истории


http://stalinism.ru/kollektivizatsiya/kulatskaya-ssyilka-v-30-e-godyi.html

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir