KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Azerbaycan
  4. »
  5. Azerbaycan’da din mezhep

Azerbaycan’da din mezhep

Hasan Oktay Hasan Oktay - - 5 dk okuma süresi
855 0

AZERBAYCAN’DA VAHDET NAMAZI KILINDI

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından ilan edilen “Çokkültürlülük yılı” kapsamında Bakü Haydar Cami’sinde Vahdet namazı kılındı. Vahdet namazı zamanı tüm mezheplerden müslümanlar bir araya gelerek aynı zamanda aynı sırada namaz kıldı, dualar etti.

Minareden müminleri namaza sesleyen azan, bir hafta şii, bir hafta sünni muezzin tarafından okunmaktadır. Aynı şekilde Cuma namazları da bir hafta ehli sünne baş bir hafta şii imam tarafından kıldırılmaktadır. Cami’de sünnilerle, şiilar kardeş olarak hep beraber namaz kılıyorlar. Bu ilk bakışta bu her ne kadar sade bir olay olarak olarak gözükse de, günümüz dünyasında sünnilerle şiiler arasında bazı ihtilaflarların yapay olarak topyekün bir mezhep çatışması olarak sunulduğunu göz önünde bulundurduğumzda, Azerbaycan’da gerçekleştirilen bu deneyim, çok büyük bir önem arzetmektedir.

Barış mesajı

Konuya ilişkin açıklama yapan Kafkasya Müslümaları Kurumu yetkilisi Hacı Sabir, Azerbaycan’ın hoşgörü merkezi gibi tüm dünyada nüfusunun daha da artacağını vurgulayarak, “İslam içerisinde farklı mezheplerden insanların olmasında bakmaksızın, aynı camide namaz kılınması tabii ki, çok ruhlandırıcı ve önemli olaydır. Çünkü, Cenabi Hakk bizi Kuran’da bir olmaya tekfire yol vermemeye, çağırıyor. Bu açıdan, İslam dünyasında farklı mezheplerin olmasına ragmen insanların aynı camide dini vecibelerini yerine getirebilmeleri çok takdiredici bir olay. Her iki mezheb ehlinin aynı camide aynı safda durarak namaz kılması çok önemli. Dini hoşgörünün olmadığı, ırk ayrımcılığının ve islamofobinin tüm dünyada yaygın olduğu bir dönemde, Haydar Cami’sinde Vahdet namazının kılınışı dünyamıza bir barış mesajıdır. Bu mesaj högürü ve çokkültürlülük merkezi olan Azerbaycan’dan verildi. Bunun muteviyatı ise odur ki, mezheb farkı olmaksızın Mülsümanlar kardeşce hep beraber aynı camide namaz kılıyorlar. Zira tüm müslümanların tek Allah’ı, tek, Kuran’ı tek peyğamberi vardır” dedi.

 

“Camiler hepimizin”

 

Haydar Cami’si sünni imamı Hafız Abbasov, yanında şii imamla beraber namaz kıldıklarını söyledi: “Ben bir çok müslüman ülkesinde oldum. Oralarda ehli sünnenin namaz kıldığı camilerde şiilerin namaz kılması mümkün değil. Aynı şekilde şii camilerinde de ehli sünnenin namaz kılınışı görülmemiş. Fakat Azerbaycan’da bir çok camii, mezhep farkı olmadan her kesin üzüne açıktır. Ve her kes bu camilerde hiç baskıya uğramadan namazlarını icra edebiliyor”.

 

Rüfet Karayev, Haydar camisi’nin şii imamı olarak bunları ekledi: “Ben Cuma günü, aynı zamanda bu Vahdet günü dolayısıyla herkesi kutluyorum. Aslında Cuma namazının hep berbaer kılınması halkımızın isteği ve her iki mezhep üyelerinin önerisidir. Allah’ımıza hamd olsun biz bunu başardık. Bu gün her iki mezhep üyelerini namazlarını beraber kılıyorlar ”.

 

Çokkültürlülük halkın yaşam tarzı ve devlet politikası

 

Haydar Cami’sinin Kafkasya’dakı en büyük cami olduğunu hatırladan Hacı Sabir, minarelerin uzunluğunun 95 metre olduğunun dört minerenin hepsinde asansorün bulunduğunu, camide aynı zamanda 7000 bin kişinin namaz kılabileceğini belirtti.

Nüfüzunun çoğunluğunun müslümanların oluşturduğu Azerbaycan da Rus ortadoks, katolik kiliselerinin, havraların inşası ve restore çalışmaları yürütülmekte. Avropada aşırı sağ güçlerin islam karşıtı görüşlerin yükselişi bağlamında Azerbaycan devlet başkaın İlham Aliyev 2016 yılını Azerbaycan’da “Çokkültürlülük yılı” olarak ilan etti. Azerbaycan’da dini görüşleri, dili, etnik kimliğinden bağımsız olarak karşılıklı saygı ortamında yaşamakta.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in de belirttiği gibi, Azerbaycan’da bu alanda önemli bir deneyim elde edilmiş. Çokkültürlülük halkın yaşam tarzı ve devlet politikasına dönüşmüş.

 

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir