KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Almanları Afrin operasyonuna nasıl ikna ettik?

Almanları Afrin operasyonuna nasıl ikna ettik?

Ömür Çelikdönmez Ömür Çelikdönmez - - 6 dk okuma süresi
269 0

Almanların Kürtler üzerinden kadim bereketli topraklara, Mezopotamya’ya nüfuz etme planları 19. yüzyıla uzanıyor. İstanbul Hicaz demiryolu projesinin Almanlara ihale edilmesi Alman emperyalizmi için yüzyılın fırsatıydı. Petrol bu topraklardaydı ve Churchill’in dediği gibi bir damla petrol bir damla kandan değerliydi. Birinci Dünya Savaşında Türkleri müttefik kabul eden Almanya günümüzde bölgede başka partnerler arayışında. Bu amaçla İran, Irak, Suriye ve hatta Türkiye Kürtlerine yakın duruyor. Fason dernek ve şirketler aracılığıyla yasadışı silahlı Kürt terör örgütlerine her türlü lojistik desteği sağlıyor. Almanya ya iltica etmiş veya çalışma amaçlı gelmiş bölge ülkelerinin Kürtlerini ajan gibi kullanıyor.

Almanya Irak ve Suriye’de MİLAN tanksavar füzesi dağıtmıştı. Sözde IŞİD’le mücadele adına verilen bu füzelerden Peşmergenin yanı sıra PKK ve PYD’ye de verilmişti.

Hatta terör örgütünün Afrin elebaşları tarafından açılan hastane gelişmiş tıbbi cihazlarla donatıldı. ABD ve Avrupa ülkeleri adına faaliyet yürüten dernek ve vakıfların yapımını üstlendiği hastanenin tüm cihaz ve tıbbi donanımı İtalya, Almanya gibi ülkelerden temin edildi ve Erbil üzerinden Afrin’e getirilmişti.

Almanya Federal Silahlı Kuvvetleri’nin (Bundeswehr) aylık çıkardığı dergi Y, Aralık sayısında terör örgütü PKK’nın Suriye’deki uzantısı YPG’ye övücü ifadelerle yer vermişti. Almanya’dan DEAŞ saflarına katılanların sayısının 2015 verilerine göre 800 dolayında. Almanya’dan DEAŞ’a katılanların dışında, çok sayıda kişinin de PYD/YPG saflarında yer almak için Suriye’ye gittiği ortaya çıkmıştı. Federal İçişleri Bakanlığı verilerine göre, 69’u Alman vatandaşı olmak üzere, 204 kişi gönüllü olarak Suriye’deki bu terör gruplarına katıldı. 2013 yılından bu tarafa PYD/YPG’’ye katılanların 102’si (43’ü Alman vatandaşı) tekrar Almanya’ya döndü. Çatışmalarda üç Alman vatandaşı öldü. Bu sayılara Irak’taki Peşmerge güçlerine katılanlar dahil değil.

Türk ve Alman yetkililer terörizmle mücadelede işbirliği görüşmelerini sürdürüyor. Alman güvenlik birimleri, IŞİD’in Irak ve Suriye’de hüküm sürdüğü toprakları kaybetmesinin ardından çok sayıda cihatçının Türkiye üzerinden Almanya’ya geri döneceğinden endişeli. Türk tarafı ise, PKK, DHKP-C gibi örgütlerle Almanya’daki FETÖ yapılanmasıyla mücadele gibi maddeleri müzakere ediyor. Türkiye uzun süredir Almanya’dan söz konusu örgütlerin üzerine daha sert gitmesini talep ediyor. Güvenlik görüşmelerine politik yakınlaşma da denk geldi. Türkiye ile Almanya arasında diplomasi krizinin tavan yaptığı günlerde Eylül 2017’de Almanya da Alman yetkililerle önemli görüşmeler gerçekleştiren Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, “Terör örgütlerini desteklemek Almanya’nın menfaatine değildir. Amerikan projelerinden Almanya’nın ne beklentisi var?
Almanya’nın güvenliği, Türkiye, Irak ve Suriye’den başlar. Almanya ile köklü ilişkilerimiz var.” demişti.
Almanya Başbakan Angela Merkel’in, Avrupa Birliği’nin önde gelen temsilcileri ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın biraraya gelme planlarını memnuniyetle karşıladığını söylemesi de Türkiye ile Almanya arasındaki buz dağlarının erimeye başladığını gösteriyor. Daha önce Almanya, Fırat Kalkanı Harekâtı’nda zarar gören Leopard tanklarının parçaları için Türkiye’ye gerekli parçaları yollamayacağını açıklamıştı. Ankara ile Berlin arasında yaşanan gerilim nedeniyle son aylarda Almanya’dan Türkiye’ye yapılan silah ihracaatı askıya alınmıştı. Rheinmetall CEO’su Armin Papperger, ekim ayının sonunda yaptığı açıklamada, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait Leopard tanklarının modernizasyonu ve iki ülkenin birlikte savaş uçakları için mühimmat üretme planları gibi birçok projenin beklemede olduğunu ve hükümetlerden onay alamadığını belirtmişti.Türkiye tank ve denizaltı gibi önemli askeri araçları, dünyanın önde gelen zırhlı araç ve denizaltı üreticileri arasında yer alan Almanya’dan satın alıyor. Almanya ile Türkiye’nin siyasi yakınlaşması ticari ilişkileri de etkiliyor. Alman Federal Hükümeti’nin savunma sanayii şirketi Rheinmetall’e Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait Leopard tanklarının modernizasyonu için onay verecek. Yakınlaşma bunlarla sınırlı değil! Almanya’nın uluslararası yayın kuruluşu Deutsche Welle (DW) İstanbul’da bir büro açtı. Almanya Dışişleri Bakanlığı Türkiye’nin Suriye’nin kuzeybatısındaki Afrin’e operasyonuna ilişkin iki ülke arasındaki konjuktürel sürece uygun bir açıklama yaptı. Bakanlık sözcüsü, Türkiye’ye bölgede siyasi ve askeri olarak ihtiyatlı olma çağrısında bulundu. Alman Deutsche Welle’nin başlığı ‘Afrin’e ‘Zeytin Dalı’ başladı’ oldu.
Alman basını: “IŞİD’e karşı mücadele eden Kürtler ihanete uğradı, Batı yüz üstü bıraktı.” yorumunda bulundu. Kendilerini de eklesinler değil mi? Ama biz demiştik,”
Amerikalılar ve Ruslar Afrin’de PYD’yi Türk ordusunun önüne atacak, akıllı olun” diye…

Ömür Çelikdönmez
Twitter:@oc32oc39

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir