KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. ABD Kobani’de hava üssü kurdu mu

ABD Kobani’de hava üssü kurdu mu

Hasan Oktay Hasan Oktay - - 4 dk okuma süresi
318 0

ABD, Suriye’nin kuzeyinde Haseke’ye bağlı Rimelan’da ve yine Halep’in kuzeyinde Türkiye sınırına yakın Kobani’de (Ayn-el Arab) hava üssü kurdu. Her iki üs de şu an için IŞİD ile mücadele çerçevesinde kullanılıyor olsa da, orta vadede ne için kullanılacakları ya da ne ifade ediyor oldukları önemli. Açık konuşmak gerekirse,bu üsler Suriye Hükümeti’nden izin alınarak kurulmadığı için “uluslararası hukuk” çerçevesinde yasallığa sahip değil. ABD, bu üsler ile Rusya’nın Tartus ve Hmeymim (Lazkiye)’deki deniz ve hava üslerini dengelemeye çalışıyor. Ne var ki, Rusya’nın kurduğu üsler, uluslararası hukuk çerçevesinde meşruiyete sahip, zira Suriye Hükümeti’nin izniyle oluşturuldular. Anlaşıldığı kadarıyla Washington, Suriye Krizi nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın, tıpkı Rusya gibi Suriye’de üsse/üslere sahip olmak ve bunları çözüm masasında hukuki bir meşruiyete kavuşturmak istiyor. Tabi bu üsler, aynı zamanda İncirlik’teki Amerikan varlığını da yedeklemiş oluyor. İncirlik üssü, NATO çerçevesinde oluşturulmuş olduğu için farklı bir statüye sahip ancak Ankara ile yaşanabilecek büyük çaplı bir gerginliğe paralel olarak bu üssün kullanımına izin verilmezse, Rimelan ve Kobani’deki üslere Amerikan askeri varlığı yerleştirilebilir. Bu manevra, aynı zamanda Suriye’nin kuzeyindeki toprakların orta/uzun vadede kimin himayesine daha yatkın olduğunu da az çok anlatıyor.
El Kaide’nin Suriye kolu El Nusra, kendisiyle birlikte hareket eden çeşitli Selefi grupların baskısı neticesinde El Kaide ile olan “kurumsal” bağını kesecek. Bunun nedeni, El Nusra’nın, bu bağ nedeniyle BM’nin açıkladığı “terör örgütleri” listesinde yer alması ve bu nedenle de ne yardım alabilmesi ne de çözüm müzakerelerine çağrılması. Suriye’de 5 bin civarında militanı olan örgüt, aynı zamanda çok sayıda Selefi grupla da ittifak içerisinde. Kendisinden koparak oluşan/oluşturulan IŞİD ile büyük çaplı bir anlaşmazlık/rekabet içerisinde olduğu ifade edilen El Nusra, bu hamlesiyle “kurumsal” olarak bağını kesecek olsa da “ideolojik” olarak, yani “fiilen” El Kaide’ye olan yakınlığını koruyacak. Hatta bu hamlenin El Kaide lideri Eymen El Zevahiri’nin isteği doğrultusunda yapılacağı yönünde haberler de yayınlanıyor.
Şunu açıkça söylemek gerek, ne El Nusra, ne de diğer Selefi gruplar Türkiye’nin müttefiki olamaz, bunların ne ideolojileri ne de güttükleri emeller Türkiye’nin çıkarına değil. Bu bağlamda, tıpkı IŞİD’de olduğu gibi kimlerin bölgesel stratejilerine yardımcı oldukları “az çok” anlaşılıyor. Türkiye’nin “birleşik ve seküler” bir Suriye fikrine yakın durması gerekiyor.
Göktürk Tüysüzoğlu

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir