KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. ABD, Ankara’nın Rusya’dan özür dilemesini istedi mi?

ABD, Ankara’nın Rusya’dan özür dilemesini istedi mi?

Hasan Oktay Hasan Oktay - - 6 dk okuma süresi
325 0

Vladimir Vladimirovich Putin’in yanıcı konuşmalarının yükselerek devam etmesinden izlendiği kadarıyla, Moskova konuyu tam anlamamış.
Cümlenin tamamını aydınlatıcı bir soru üzerinden söyleyelim; “ABD, düşen savaş uçağı yüzünden Türkiye’nin Rusya’dan özür dilemesini istiyor mu, istemiyor mu”?..
İstemiyor.
Nokta.
‘İstemiyor ise’ diye başlayan cümleyi tamamlamak kâfidir…
*
Kremlin, bizzat liderinin ağzından, “Türkiye’yi çok pişman edeceğiz” derken, iki konuyu özellikle dışarıda tutuyor; ‘1. Askeri karşılık vermeyeceğiz, 2. Enerji anlaşmalarının dışına çıkmayacağız. Yani Türkiye’ye verdiğimiz doğalgazı kesmeyeceğiz’ diyor.
Putin sözlerini tutar mı yutar mı tartışması ayrı konu ama en azından kulaklarımızla duyduğumuz biçimde “yapmayacakları” bunlar.
Yukarıdaki sorunun da, enerjiyi ayrı tutmalarının da ve Türkiye’nin etrafını Ankara’ya doğru ateşlenmeyecek füzelerle kuşatmalarının tercümesi de burada saklı…

KÜRESEL FAYIN KIRILDIĞI YER

Rusya’nın “uçak kazası”nın ardından ilk askeri adım olarak S-400 füzelerini Suriye’ye taşıması elbette güçlü bir hamle. (‘Bu hamleyi yapabilmek adına savaş uçaklarını vurulsun diye özellikle gönderdiği’ yönündeki komplo teorilerine kulak asabilirsiniz! Ama ‘teori’ kısmını atın lütfen.)

Yetmezmiş gibi, İran’a S-300 füze savunma sistemi verilmesine ilişkin anlaşmayı da canlandırdı ve sevkiyata başladı. İyi de, bu füze kuşatması kimin için? (ABD ve İsrail’in itirazlarına rağmen attığı bu adımın 20 milyar dolar karşılığı petrol olduğunu da not edelim.)
Artık çok belli ki Rusya’nın hedefi genel olarak Batı/NATO, özel olarak ABD!

Çöküş öncesi Sovyet’e koşan ekonomisi ile bunu nasıl yapacak büyük merak konusu ama Türkiye’ye askeri olarak bir şey yapamaz. Zaten Sırat köprüsü üzerinde duran Ortadoğu’da Ankara’nın cüsseli ve prestijli bir NATO ortağı olduğunu hesaplamak zorunda. O hesabı yaptı, kapattı;kimse bizden sinirli ve histerik hareketler beklemesin.
S-400’ler Suriye’ye giderken ABD, Almanya, Fransa ve İngiltere savaş uçaklarının göçmen kuşlar bolluğunda İncirlik ve Kıbrıs’a aktığını görmüyor mu?..

Ya da S-300 sevkiyatının İran’a başladığı gün, ABD Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Paul J. Selva’nın İncirlik’e geldiğini bilmiyor mu? Selva’nın İncirlik ziyaretinin sebebi basına nasıl duyuruldu biliyor musunuz; “yeni yapılan yemekhaneyi denetlemiş”! Gülmeyin. Çünkü Ruslar gülmedi. Yemekhanenin maliyeti 700 bin dolar! Daha anlamlı bir mesaj olamaz.
Fakat görelim; Batı, Rusya’nın Türkiye’ye saldırması veya NATO sınırını aşacağı hal dışında, bölgenin vaat ettiği olaylarda Türkiye ile Rusya’nın arasına girmeyecektir! Çünkü Washington’da Rus manivelasını kullanışlı bulanlar da mevcut.
Buna karşın, “ücretini” Rusya’nın tatminkâr bulmayacağına inananlar da bol.

LATİN HARFLERİ OKUYABİLEN VAR MI?

Suriye’ye S-400’lerin geldiğini gördük mü, gördük. İran’a S-300 sevkiyatının başladığını anladık mı anladık. Buyurun; “Çin›den sonra Hindistan›ın da Rusya›dan S-400 füze sistemi satın alacağı belirtiliyor. Hindistan Hava Kuvvetleri’nin ülke yönetimine Rusya’dan 12 S-400 füze sistemi satın alınması için teklif götürdüğü, iki ülke liderlerinin Aralık ayında gerçekleşecek Moskova zirvesinde konuşulacağı bildirildi.” (13/10, Dünya Bülteni.)

Unutmadan bu yılın Nisan ayında Çin’in Rus S-400 uçaksavar füze sistemi satın aldığı haberleri de duyulmuştu. (‘Sold: Russian S-400 Missile Defense Systems to China’, 14/04, The Diplomat.)

Pakistan! Evet, Pakistan. İslamabad halen Asya’daki dengenin en stratejik ayaklarından biri. ABD’nin bölgesel stratejilerinde kilit pozisyonda bulunuyor. Türkiye’nin ve Batı’nın NATO’dan olmayan sıkı müttefiki. Sadece Asya için değil, Ortadoğu’nun da ana oyunculardan. Ankara-Riyad-İslamabad üçgeninin “ortası” için iyice önemli.

Orada da durum şu ise gerisini düşünün; “Pakistan, Rus SU-35 savaş uçaklarını almakla ilgilendiğini doğruladı. İslamabad, şu an dünyadaki en iyi savaş uçağı olarak kabul edilen SU-35’leri satın alarak hava kuvvetlerini bir üst seviyeye çıkarmayı düşünüyor.” (‘Real Deal: Pakistan Confirms Interest in Russian Su-35 Fighters’, 20/09, Sputnik.)

Nükleer silah sahibi Hindistan’a hava savunma sistemi S-400 satıp, yine nükleer silah sahibi Pakistan’a da en gelişmiş savaş uçağı satmak ne demek?..

Batı’yı kaygılandıran bu. Suriye’den başlayıp İran üzerinden Pakistan, Hindistan ve Çin’e kadar uzanan namlunun ağzına sürekli mermi veriliyor.

RUSYA’NIN TEKELİ KIRILACAK!

Bu yüzden Rusya’ya “yeter” deniyor ve NATO/Batı güçleri akın akın Türkiye’ye geliyor, AB ile ilişkileri onarılıyor, Başbakan Davutoğlu’nun ziyaretinin üzerinden 24 saat bile geçmeden ABD Dışişleri Bakanı Kıbrıs’a koşuyor, Yunanistan Başbakanı Çipras tweetlerini siliyor!

En önemlileri; Riyad’ın petrol fiyatlarını düşürmeyeceğini açıklaması.. Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev krizin çözümü için devreye girmesi.. ABD’nin Türkmenistan’dan Afganistan, Pakistan ve Hindistan’a gaz taşıyacak boru hattını destekleyeceklerini açıklaması.
Rusya’nın doğalgaz “tek-eli” Ukrayna’dan Akdeniz’e, Ortadoğu’dan Ortaasya’ya kadar kırılacak. Kremlin’in köpürmesi bundan.

Nedret Ersanel

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir