KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. İran
  4. »

Kafkassam Editör Kafkassam Editör - - 3 dk okuma süresi
405 0

BM örgütünün insan hakları bölümünde İran masasından sorumlu olan Asma Jahangir Hanımefendi’ye GAMOH teşkilatının başvurusu

Sayın Asma Jahangir Hanımefendi,

Selamlar ve saygılar,
İran egemenliğinin dil ve kültür konusunda diğer milletleri yozlaştırmak, Farslaştırmak ve bu olaylarla bağlantılı olarak ırkçılık ve insan hakları dışı davranışlarıyla ilgili olarak GAMOH bu yazıyı sizin için kaleme almıştır.

Son günlerde İran Milli Eğitim Bakanlığı öğretmenler istihdamı ile ilgili yeni ırkçı kanunlar açıklamıştır. Bu yeni kanunlarda öğretmen olarak istihdam edilmek istenen adayların mide ve böbrek hastalıklarının olmaması gerektiğinin yanı sıra Farsça konuşmalarında aksan olmamasını eklemişlerdir. Bu yeni kural Fars olmayan çoğu adayın elenmesine yol açacaktır.

Bildiğiniz üzere İran’da yaşayan insanların çoğu Fars değildir. Bu yeni ırkçı kurallar özellikle adayların çoğu olan 35 milyon Güney Azerbaycan Türk’ünün istihdam edilmesine engeldir. Aynı zamanda İran Milli Eğitim Bakanlığının ”Farsça konuşurken şiveniz olmayacak” kuralı UNESCO’nun 2030 sayılı kararına aykırıdır. Bu yeni kural ile şimdiki öğretmenlerin çoğunluğu Fars olmadıkları için aşağılanarak psikolojik sorunlar yaşayacaktırlar. İran’da tekçe Farslar yaşamıyor, diğer uluslar ve 35 milyon Türk yaşıyor. Bundan ötürü Farsça konuşmalarında aksanlı konuşmaları olağan bir durumdur.

GAMOH teşkilatı kurulduğu günden bu yana barışçıl ve insan haklarını koruyan bir teşkilat olarak tüm insanların ve özellikle 35 milyon Güney Azerbaycan Türk’ünün haklarını savunmuştur. Her zaman İran rejiminin Türklere karşı adaletsizce davranışlarını uluslararası kamuoyuna duyurmuşlardır.

GAMOH teşkilatı Güney Azerbaycan Türklerinin ulusal ve bölgesel halklarının korunması adına çalışması için İran rejimini bu ırkçı davranışından ötürü suçlayarak kınıyor ve Asma Hahangir Hanımefendi’den -ki çalışmaları ve görevleri insan haklarını korumakla ilgilidir- İran rejiminin bu davranışını kınaması ve uluslararası kamuoyunda bu olayla ilgili gereğini yapmalarını istiyoruz.

Saygılarımızla

GÜNEY AZERBAYCAN MİLLİ UYANIŞ HAREKETİ
GAMOH
27.08.2017

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir